Читај ми!

Настављени радови на проширењу Панамског канала

Пошто су решени финансијски проблеми, настављени су радови на проширењу Панамског канала. Завршетак радова на проширењу преводница омогућиће прихват већег броја бодова.

Радови на проширењу Панамског канала настављени су пошто је потписан споразум Агенције за надзор тог канала и европских грађевинских фирми, које изводе радове.

Шеф Агенције за надзор Панамског канала Хорхе Кихано и грађевинске фирме које модернизују тај вештачки пловни пут, постигле су споразум о решавању финансијских проблема који су довели до обустављања радова.

Како се наводи, конзорцијуму са шпанском грађевинском фирмом "Сакир СА" на челу, даће 36,7 милиона долара колико су износили трошкови радова у децембру.

Трочлани међународни конзорцијум тражио је да Агенција за надзор канала плати прекорачење цене радова од 1,6 милијарди долара.

Кихано је тада то одбио, рекавши да је шпанско-италијанско-белгијски конзорцијум требало да се држи буџета од 3,1 милијарду долара на основу којег је добио посао.

Бројне луке широм света уложиле су велики новац у модернизацију канала да би могао да прихвати више бродова чији ће број бити већи када се удвостручи капацитет Панамског канала. Ширина и дубина преводница тог канала деценијама су утицале на величину бродова.

Три четвртине радова на проширењу Панамског канала је завршено.

Кроз тај канал који повезује Карипско море, односно Атлантски океан, с Тихим океаном, пролази пет до шест одсто светске трговине.

Предвиђено је да проширење буде завршено 2015. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи