Читај ми!

Кијев, проглашено примирје

Виктор Јанукович и лидери опозиције договорили се о примирју. Отказан напад на демонстранте и проглашење ванредног стања, каже један од лидера опозиције, Арсениј Јацењук. Смењен начелник генералштаба украјинске војске.

09.15 - После сукоба са полицијом, демонстранти су поновио заузели Трг независности у Кијеву, јављају агенције. 

07.45 - У сукобима демонстраната и полиције у Кијеву пре два дана, погинулo је 28 особа, саопштило је украјинско Министарство здравља. 

23.42 - Младић убијен хицима у главу у Хмељицком на западу Украјине током сукоба око зграде службе безбедности, СБУ, која је, потом, запаљена. Опозиција тврди да је током нереда у Кијеву нестало око 50 особа.

22.05 - Јанукович и опозиција договорили примирје, јавља Раша тудеј

21.40 - Завршен састанак Јануковича и лидера опозиције. Циљ састанка проналазак решења за кризу, саопштила Јануковичева партија.

20.35 - Председник САД Барак Обама запретио украјинској влади да ће се суочити са "последицама" уколико се војска укључи у конфликт.

19.55 - Владимир Путин и Ангела Меркел у телефонском разговору договорили се да "учине све да ситуација у Украјини додатно не ескалира", преноси Ројтерс.

После дводневних сукоба у којима је погинуло 26 особа, председник Виктор Јанукович и лидери опозиције договорили су се о примирју, јавља Раша тудеј.

Један од лидера опозиције Арсениј Јацењук рекао је да су опозицоне партије одлучиле да започну разговоре како би се стабилизовала ситуација у земљи.

Према његовим речима, власт је планирала да прогласи ванредно стање и изврши ноћни напад на Трг Независности, који је сада отказан.

"Планиран напад на демонстранте је отказан. Примирје је проглашено и започеће разговори о стабилизацији прилика", навео је Јацењук.

Раније данас, демонстранти су заузели зграде, државне телевизије и радија као и главне поште. Зграду поште као свој главни штаб користи радикална група под називом "Десни сектор".

У међувремену, председник Виктор Јанукович сменио је начелника генералштаба украјинске војске Владмира Замана и на његово место поставио адмирала Јурија Иљина.

У досадашњи сукобима страдало је 26 особа, а више од 700 је повређено. Међу погинулима је и десет полицајаца.

Кремљ је дешавања у Кијеву оценио као покушај државног удара и поручио да се не сме дозволити "југословенски сценарио" у Украјини.

Сергеј Лавров апеловао на званичнике Европске уније да искористе своје везе међу лидерима опозиције и натера је за преговарачки сто. Опозција би требало да се дистанцира од радикалних група, поручио је Лавров.

Поред санкција Украјини, које ће Савет министара ЕУ разматрати сутра, Брисел најављује дипломатску офанзиву.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо у телефонском разговору са Виктором Јануковичем затражио хитну обуставу насиља и повратак политичком процесу.

Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус изјавио је да ће сутра с колегама из Немачке и Пољске отпутовати у Украјину где ће се састати с представницима власти и опозиције.

Жестоки сукоби у украјинској престоници почели су јуче ујутро, када је полиција спречила демонстранте да дођу до зграде парламента.

Демонстранти су, у покушају да дођу до зграде, на полицајце бацали каменице и камене плоче са плочника, а полиција је одговорила испаливши гумене метке и димне бомбе.

После неуспешног покушаја да дођу до зграде парламента, опозициони демонстранти су заузели Јануковичево партијско седиште и део зграде запалили Молотовљевим коктелима.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи