Читај ми!

Твитераши "казнили" Гула

Након што је одобрио спорни закон о појачаној контроли интернета, председник Турске Абдулах Гул изгубио 80.000 људи који га прате на Твитеру.

Турски председник Абдулах Гул изгубио је око 80.000 људи који прате његове активности на друштвеној мрежи Твитер, у знак протеста што је синоћ одобрио спорни закон о појачаној контроли интернета на захтев исламско-конзервативне владе.

Гул, који је врло активан на друштвеним мрежама на интернету, објавио је на Твитеру да одобрава закон, који опозиција и невладине организације оцењују као "убиство слободе изражавања".

Његови пратиоци на интернету су потом одлучили да покрену кампању за прекид праћења активности председника на интернету.

Гул је написао да је донео одлуку о усвајању закона, пошто је влада дала гаранције да ће изменити спорне делове закона. Око 34 милиона турских корисника интернета осудило је председникову одлуку.

Председника Турске и даље преко Твитера прати око 4,3 милиона људи.

Како наводе парламентарни извори, влада је синоћ предложила промену дела закона којим се предвиђа да владин орган - Управа телекомуникације, добије овлашћење да блокира неки сајт на интернету без судског налога.

Нови амандман предвиђа да тај орган поднесе предлог суду, који у року од 48 сати треба да одговори.

Текст закона је усвојен 5. фебруара, али су га опозиција и бројне невладине организације жестоко критиковале, оцењујући да влада на тај начин жели да угуши све оптужбе о корупцији које већ два месеца потресају владу.

Највећа опозициона Републиканска народна партија најавила је да ће и закон о интернету и спорни закон о правосуђу упутити Уставном суду на разматрање.

У једном "извештају о транспарентности", објављеном у децембру, главни претраживач на интернету Гугл је већ сврстао Турску и Кину на чело листе цензора интернета.

Влада Реџепа Тајипа Ердогана је пред распадом од средине децембра, због корупционашког скандала без преседана, а предстоје локални избори 30. марта и председнички у августу ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи