Чешка влада добила поверење парламента

Изгласано поверење коалиционој чешкој влади коју ће чинити социјалдемократе, домохришћани и Алијанса незадовољних грађана милијардера Андреја Бабиша. Најважнији задаци нове владе су покретање привредног раста и обуздавање дефицита јавних финансија, каже премијер Бохуслав Соботка.

Након бурне расправе која је трајала 12 часова коалициона влада чешких социјалдемократа са Алијансом незадовољних грађана милијардера Андреја Бабиша и демохришћанима добила је поверење парламента.

За поверење влади лидера чешке социјалдемократске странке, премијера Бохуслава Соботке гласала је комотна већина од 110 посланика.

Вадајућа коалиција има у Посланичком дому од 200 чланова 111 посланика, међутим један је због болести данас био одсутан.

Комунисти су се уздржали гласања, а посланици опозиционе популистичке странке Зора напустили су салу и смањили кворум тако да је против владе гласала само опозициона десница, Грађанска демократска странка која је до пада владе премијера Петра Нечаса у јуну прошле године водила Чешку и ТОП09 бившег шефа чешке дипломатије кнеза Карела Шварценберга.

Премијер Соботка је на почетку расправе изнео као најважније задатке своје владе покретање привредног раста уз истовремено обуздавање дефицита јавних финансија.

У спољној политици Чешка одустаје од традиционалног евроскептицизма, а убрзаће се и припреме за улазак у еврозону.

Главне замерке Соботка и његови министри чули су од опозиционе деснице, али и од председника Милоша Земана у виду питања где намеравају да нађу новац за инвестиције, здравство и социјалне програме ако влада обећава да неће повећавати порез а ни задужење Чешке.

"Влада је као породица која има два милиона да реши своју стамбену ситуацију. За тај новац може да купи стан, али влада је испланирала у програму вилу на три спрата са пет гаража и лепим базеном. Може само да се удави у дуговима или од виле да одустане", упозорио је један од лидера опозиционе ТОП09, бивши министар финансија Мирослав Калоусек.

"Када сам прочитао биланс у програму, значи са једне стране циљеве а са друге стране средства, хтео сам да вас питам: 'Мили моји, а где ћете за то наћи паре'", упозорио је и председник Земан.

Често се са говорнице од опозиционих посланика чула и критика зато што је на функцију министра финансија и вицепремијера за привреду постављан милијардер Андреј Бабиш због могућег сукоба интереса.

"Премијер ће припазити", одбио је те критике Бабиш. Чешка левица вратила се на власт на ванредним изборима у јесен прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи