Читај ми!

Гул потписао контроверзни закон о интернету

Закон о контроли интернета, за који опозиција и групе за заштиту људских права кажу да крши слободе грађана, потписао је турски председник Абдулах Гул. Влада најављује амандмане којим ће га ублажити.

Турски председник Абдулах Гул потписао је контроверзни закон којим се појачава контрола интернета.

Гул је навео на Твитеру да је прогласио закон, за који опозиционе групе и групе за заштиту људских права кажу да крши слободе грађана, пошто га је турска влада уверила да ће ублажити неке делове кроз касније амандмане, пренела је агенција АФП.

Тај закон, као и онај који влади омогућава већи утицај на правосуђе, критичари премијера Тајипа Ердогана виде као ауторитарни одговор на истраге корупције које потресају владу.

Закон о правосуђу ће обезбедити влади већи утицај на избор судија и тужилаца, док ће закон о интернету омогућити властима да блокирају приступ веб-страницама у року од неколико сати без претходног налога суда, пренео је Ројтерс.

Влада наводи да ће ти закони унапредити демократију тиме што ће повратити контролу над правосуђем и што ће заштитити приватност појединаца на интеренту.

Министар комуникација Лутфи Елван рекао је раније данас да ће влада поднети парламенту амандмане на закон о интернету чим га Гул одобри.

Према тим изменама, за дозволу властима за приступ интернет саобраћају биће потребан налог суда, а телекомуникационе власти ће морати да затраже одлуку суда у року од 24 сата ако блокирају приступ интернет материјалу из разлога приватности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи