Читај ми!

Кијев, сукоби не престају

Ескалација сукоба у Кијеву. Демонстранти покушали да дођу до зграде парламента. Погинуло 25, више стотина повређених, тридесетак у тешком стању. Обе стране наоружане.

07.50 - Протести у Кијеву и даље трају. Према последњим подацима, погинуло је 25 људи, а повређено више од 200 особа.

02.47 - Руска телевизија јавља да полиција користи снајпере са гуменим и бојевим мецима, којима циља опозиционе лидере на бини у централном делу Трга независности. Опозициони лидер Александар Турчинов рањен док је био на бини. На Твитеру написао да је задобио лакшу повреду лица и да је добро, као и да претпоставља да је погођен из снајпера.

00.56 - Демонстранти заузели касарну у Лавову. После договора, војсци дозвољено да без оружја напусти објекат, јавља сајт zaxid.net. Опозиција тврди да је у сукобима у Кијеву повређено око 500 особа. 

00.35 - Зграда на Тргу независности у Кијеву, која је седиште антивладиних демонстранта, тренутно у пламену, јавио је Ројтерс. Лидери опозиције позвали остале демонстранте да похрле у помоћ људима који су можда остали заробљени у згради.

23.15 - Број жртава данашњих сукоба у Кијеву порастао на 18 - убијено седам полицајаца и 11 демонстраната, јавља Раша тудеј

23.00 - Виталиј Кличко је стигао у улицу Банкова (у којој се налази председништво). Треба да се сретне са Јануковичем - написала је на Твитеру портпаролка опозиције Оксана Зиновјева.

21.50 - Хиљаде полицајаца шок-бомбама и воденим топовима растерује демонстранте са главног трга. Запаљени шатори демонстраната.

21.30 - Још четири полицајца страдала у сукобима у Кијеву - укупно шест. Број жртава данашњих нереда порастао на 13. Више од 35 тешко повређено.

20.00 - Виктор Јанукович позвао лидере опозиције на хитан састанак после новог таласа насиља у Кијеву. Демонстранти упали у канадску амбасаду. Први човек УН Бан Кимун позива на уздржаност и "стварни дијалог".

19.10 - Полиција почела акцију у центру Кијева, јављају агенције. Снаге безбедности користе водене топове и сузавац да растерају демонстранте. 

18.14 - Укупно девет особа, седморица демонстраната и два припадника снага безбедности, погинула у сукобима у Кијеву. Двадесетак особа са тешким повредама пребачено у болницу.  

16.28 - Број жртава сукоба у Кијеву порастао на пет. Полиција наложила демонстрантима да се повуку са улица.  

14.44 - Најмање три особе погинуле су у протестима у центру Кијева, преноси Би-Би-Си, позивајући се на опозиционе изворе. 

Хиљаде полицајаца шок-бомбама и воденим топовима растерује вечерас демонстранте са главног трга у Кијеву, пошто је у данашњим нередима страдало 18 људи, а више од 200 их је повређено.

Међу страдалима је 11 демонстранта и седам полицајца. Према опозиционим изворима, једном од учесника протеста шок бомба је откинула руку, али је ту информацију било немогуће потврдити из независних извора.

Полиција је уклонила барикаде са Трга независности који је већ три месеца центар антивладиних демонстрација, а велики број шатора активиста је спаљен.

Око 20.000 демонстраната, наоружаних палицама, преносе агенције, одговорило је на акцију полиције бацајући каменице и Молотовљеве коктеле, истовремено певајући украјинску химну.

Демонстранти нападају полицију, освајају зграде, пале возила и аутомобилске гуме.

Раша тудеј јавља, позивајући се на извештаје украјинске телевизије ТСН, да кијевске болнице нису у стању да се изборе са све већим бројем повређених људи који долазе са улица.

Лидер опозиције Виталиј Кличко позвао је демонстранте да одбране камп на Тргу независности.

"Не идемо никуда одавде. Ово је острво слободе и ми ћемо га бранити", рекао је Кличко окупљенима, говорећи са бине окружен пламеном и облацима дима.

Демонстранти су бурно поздравили његов позив, узвикујући "Слава Украјини!".

Нови сукоби у украјинској престоници почели су јутрос када је полиција спречила демонстранте да дођу до зграде парламента.

Демонстранти су јутрос, у покушају да дођу до зграде парламента, на полицајце бацали каменице и камене плоче са плочника, а полиција је одговорила испаливши гумене метке и димне бомбе, пренеле су светске агенције.

После неуспешног покушаја да дођу до зграде парламента, опозициони демонстранти су заузели Јануковичево партијско седиште и део зграде запалили Молотовљевим коктелима.

Око 20.000 углавном мирних демонстраната јутрос је кренуло у протестну шетњу са главног кијевског Трга независности према згради парламента, тражећи гласање о реформама којима би председнику Јануковичу биле смањене кључне овласти.

У Кијеву већ готово три месеца трају проевропски протести, покренути након што је Јанукович у новембру одустао од припрема за потписивање Споразума о придруживању Европској унији.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи