Читај ми!

Одложено суђење Мурсију, убијен полицијски генерал

Одложено суђење свргнутом египатском председнику Мухамеду Мурсију због бекства из затвора 2011. Раније данас убијен званичник египатског министарства унутрашњих послова испред своје куће у Каиру.

Суђење свргнутом председнику Египта Мухамеду Мурсију за бекство из затвора 2011. године, које је почело данас, одложено је за 22. фебруар.

Читајући оптужбе против Мурсија и још 20-ак других оптужених, тужилац је рекао да су "оптужени чланови Муслиманске браће координисали са Хамасом и Хезболахом како би ширили хаос и изазвали пад државе", пренео је АФП.

"Осамсто страних бораца и џихадиста инфилтрирало се илегалним тунелима и дошло до границе дуге 60 километара. Напали су безбедносне и владине зграде и убили велики број полицајаца", навео је тужилац.

Према његовим речима, нападнута су три затвора, а више од 50 полицајаца и затвореника је убијено, док је више од 20.000 криминалаца побегло.

Данас се навршавају три године откако је Мурси заједно са другим оптуженицима побегао из затвора Вади ел Натрун током побуне којом је збачен тадашњи председник Хосни Мубарак 2011, при чему су убијени неки полицајци.

Мурси је раније изјавио да су локални становници ослободили затворенике. Још најмање 110 људи оптужено је за бекство из затвора пре три године, али су многи међу њима тренутно у бекству.

Мурси се данас на суђењу појавио у стакленом кавезу, гневно протестујући против још једног судског процеса.

"Ја сам председник Републике, како онда могу да ме држе затвореног недељама", питао је Мурси повишеним тоном на почетку суђења, преноси Би-Би-Си.

Обучен у белу затворску униформу, Мурси је гневно гестикулирајући и скачући по кавезу питао је судију: "Ко сте ви, знате ли ви ко сам ја?"

Оптуженици, који су у једном тренутку окренули судији леђа у знак протеста због суђења, у стакленом кавезу почели су да вичу: "Доле војне власти", а судија је притиском на тастер искључио тон, пренео је АП.

Мурси је до суда у Каиру пребачен хеликоптером из затвора у Александрији, известила је новинска агенција Мена.

Око Полицијске академије у Каиру, где се одржава суђење, појачане су безбедносне мере, а испред зграде окупиле су се присталице начелника Генералштаба египатске војске Абдула Фатаха ел Сисија, али не и Мурсијеве присталице.

У међувремену, Мурсијеве присталице сукобиле су се данас са полицијом у центру Каира након што су наоружани нападачи убили помоћника министра унутрашњих послова, генерала Мухамеда Саида, а реч је о најновијем у низу напада на безбедносне службе.

На генерала Саида пуцано је само неколико сати након што су египатске војне власти подржале Сисијеву председничку кандидатуру.

Мурсија, првог египатског председника који је изабран на слободним изборима, свргла је војска у јулу прошле године, после масовних протеста против његове владавине.

Он се сада суочава са четири одвојена кривична процеса по различитим оптужбама. Први пут се појавио пред судом у новембру, на одвојеном суђењу по оптужбама да је са још 14 чланова Муслиманске браће подстицао убијање демонстраната у сукобима испред председничке палате у децембру 2012.

На том суђењу је узвикивао слогане против садашње владе и суда, а такође је одбио да призна легитимност суда и да обуче затворску униформу.

Мурсија чека и суђење због вређања судије, као и суђење по оптужбама за ковање завере са страним организацијама ради извођења "терористичких дела".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи