Читај ми!

Женева, "дијалог глувих" сукобљених страна

После напетог разговора који је један делегат описао као "дијалог глувих", прекинути преговори о решавању сиријског сукоба у Женеви. Делегација сиријске владе одбацила могућност да Башар ел Асад буде смењен са чела земље. Ипак, две делегације саопштиле да неће напустити мировне преговоре.

Први састанак у оквиру преговора у Женеви који је требало да буде посвећен спорном питању успостављања прелазне сиријске владе прекинут је данас мање од сат времена након што је почео, после напетог разговора који је један делегат описао као "дијалог глувих".

Ипак, делегација сиријске владе и преговарачки тим сиријске опозиције саопштили су да неће напустити мировне преговоре.

На почетку данашњег састанка, владина делегација изнела је документ у којем се фокусира на потребу за сузбијањем тероризма и обуставом финансирања и достављања оружја побуњеницима који се боре за свргавање Асада, саопштили су делегати, а пренео АП.

Обе стране су навеле да је опозиција одбацила тај документ, а опозиција је саопштила да инсистира на разговору и прелазној влади као што је предвиђено.

"У том тренутку су они (владина делегација) почели да говоре све борбенијим и веома диктаторским тоном", рекао је Мурхаф Џеиџати, члан преговарачког тима опозиционе Националне сиријске коалиције.

"Закључили смо да нема сврхе да даље разговарамо, пошто се то претворило у дијалог глувих", рекао је Џеиџати..

Изасланик УН-а Лахдар Брахими је прекинуо састанак и требало би да се са обема странама одвојено састане касније током дана.

Ипак, на питање новинара да ли ће владина делегација напустити преговоре, заменик сиријског министра спољних послова Фајсал Мукдад одговорио је: "Никада! Ми нећемо устати од преговарачког стола. Наставићемо да преговарамо", пренео је АФП.

У одвојеној изјави, делегат опозиције Рима Флејхан је рекао: "Оптимисти смо и остаћемо овде све док се циљ ове конференције не постигне, а то је формирање прелазног управног тела".

Очекивало се да две стране неће моћи да "глатко" разговарају о Асадовој будућност, наводи америчка агенција.

Сиријска влада је раније саопштила да неће да разговара о могућности да председник Башар ал Асад буде смењен са чела земље којом његова фамилија влада још од 1970-их.

Опозиција, с друге стране, инсистира на томе да Асад мора да се повуче у корист прелазног владајућег тела са пуним извршним овлашћењима које би руководило земљом до одржавања избора.

Опозиција: Жене и деца одбијају да оду из Хомса

Иако је јуче у Женеви договорено да ће женама и деци у опкољеном Хомсу данас бити дозвољено да оду из града, више од половине од 500 у Хомсу, не пристају на евакуацију због страха да оставе мушке чланове породице, тврде опозциони активисти.

"Они који хоће да оду учинили би то само ако добију гаранције да их режимске снаге неће заробити... Али многе жене не желе да оставе мужеве", рекао је активиста Абу Зијад из дела Хомса који се налази под контролом побуњеника.

Заједнички изасланик УН и Арапске лиге за Сирију Лахдар Брахими, рекао је да је такође договорено да се хуманитарна помоћ допреми у делове Хомса под контролом побуњеника, који су под опсадом скоро 600 дана.

Заједничка Мисија УН и Организације за забрану хемијског оружја саопштила је да је из Сирије изнета нова количина тог оружја.

У саопштењу се наводи је да је хемијско оружје верификовано пре него што је укрцано на данске и норвешке бродове, а затим изнето из Сирије.

Како је наведено, у пратњи бродова на којима је хемијско оружје били су ратни бродови Кине, Данске, Норвешке и Русије.

Прва количина сиријског хемијског оружја, која је обухватала најопасније хемикалије, транспортована је из те земље почетком јануара.

Првобитно је било предвиђено да та прва количина буде изнета до 31. децембра 2013, године, али је до одлагања дошло због слабог обезбеђења, лоших временских услова и других фактора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи