Читај ми!

Лењинград, 70 година од ослобођења

Навршава се 70 година од ослобођења Лењинграда од немачке опсаде. Немачки председник Јоахим Гаук поручио Владимиру Путину да са дубоким болом и стидом размишља о рату који је нацистичка Немачка водила против Совјетског Савеза. Читав свет треба са се сећа подвига совјетског народа, поручио је Путин.

Данас се навршава 70 година од ослобођења Лењинграда од немачке опсаде, а тим поводом писмо руском председнику Владимиру Путину упутио је његов немачки колега Јоахим Гаук поручивши да са дубоким болом и стидом размишља о рату који је нацистичка Немачка водила против Совјетског Савеза.

Блокада Лењинграда почела је 8. септембра 1941. године и трајала је 872 дана. Град је коначно ослобођен 27. јануара 1944. године после совјетске контраофанзиве.

Процене о броју страдалих крећу се од 300.000 до милион и по, а према совјетским властима, ради се о 600.000 људи коју су умрли превенствно од глади, болести и смрзавања.

Путин је поручио да читав свет треба са се сећа подвига совјетског народа, становника Лењинграда и људских жртава, поднесених зарад заједничке победе над фашизмом.

Обраћајући се ветеранима, рекао је да је дужност државе да не дозоволи да се то заборави, да људи и у земљи и у иностранству памте ту трагедију, хероизам и одважност, као и да се учини све како се нешто слично у свету никад не би поновило.

Подсетио је да је за само четири месеца, од почетка блокаде, умрло 360.000 становника , скоро онолико колико је Велика Британија изгубила за цео рат.

"Схватате каква је разлика међу жртвама које су на олтар заједничке победе принели совјетски народ и друге земље света", рекао је Путин. Положио је венац на споменик посвећен жртвама опсаде у Санкт Петербургу.

Како је пренела руска агенција РИА Новости, позивајући се на Гаукову прес службу, немачки председник је у писму Путину назвао опсаду Лењинграда једном од наужаснијих догађаја из Другог светског рата.

"О рату с циљем уништења, који је нацистичка Немачка водила против Совјетског Савеза, могу да размишљам само са дубоком тугом и осећањем стида. Посебно ужасан догађај током рата била је опсада Лењинграда. Поручујем вама и вашем народу: делимо тугу због губитака и саосећамо се преживелима који данас пате због последица рата", написао је Гаук.

Гаук подсећа да свет за патње и сузе, очај и ужасну глад и борбу за преживаљавање зна из страшних сведочанстава - као што је дневник Тање Савичеве, једанаестогодишње девојчице чије су записи коришћени као доказни документ током Нирнбершког процеса.

Гаук је додао да ће и посланици Бундестага одати пошту жртвама блокаде Лењинграда.

У немачком парламенту се, иначе, сваке године 27. јануара одржава и "час сећања" у знак сећање на ослобоћење концентрационог логора Аушвиц. Ове године поред Гаука, учествоваће и немачка канцеларка Ангела Меркел, а присутнима ће се обратити један од преживелих, руски писац Данил Грањин.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи