Читај ми!

Хабзбург о кривици за избијање рата

Први светски рат избио би и да није било атентата у Сарајеву, каже унук последњег аустро-угарског цара Карл Хабзбург. Сматра да је приписивање кривице Фрањи Јосифу за изазивање рата неосновано.

Унук последњег аустро-угарског цара, Карл Хабзбург, оценио је да би Први светски рат избио свакако и да није било атентата у Сарајеву.

"Да нису испаљени хици у Сарајеву рат би избио пар недеља касније. Треба сагледати укупну ситуацију. Постојала је блиц мобилизација на руској страни, веза Русије и Француске и жеља на аустријској страни да реши стање са Србијом, у крајњем случају и оружјем. Верујем да тада нико није могао замислити да ће се све претворити у један већи рат. Сви су полазили од тога да ће доћи само до мањег конфликта", објаснио је Хабзбург у интервјуу агенцији АПА, одбијајући приписивање кривице за Први светски рат цару Фрањи Јосифу и његовом ултиматуму Србији.

Припадник породице Хабзбург наглашава да сваки човек, који се озбиљно бави историјом, зна да се радило о рату који је настао из једне ситуације, у којој велики број људи није знао у ком правцу све иде.

"Од тога не бих у потпуности изузео ни Аустрију, ни моје претке. Међутим, приписивање кривице једној особи или земљи је засигурно погрешно. Ако се кривица треба приписати онда морамо рећи да се она односи на "основну тенденцију национализма", која је водила у Први светски рат.

Хабзбург је казао да се унутар породице воде разговори о томе који су исправни подаци које треба сагледати како би се деловало против "глупих оптужби" као што је да је "цар Фрањо Јосиф изазвао Први светски рат".

Истовремено је рекао да наравно и код породице Хабзбург "није све било оптимално", али да не може дозволити да се само њој припише кривица.

Он је Аустријанце и њихов однос према историји окарактерисао као шизофрен.

"Живимо у земљи која има интересантну аргументацију, јер с једне стране веома радо указује на прошлост и која је профитирала од историје, а на другој негира делове исте. То је тачка, која понекад садржи тенденције шизофреније", казао је Хабзбург који је истакао да је и званична Аустрија увек имала приступ да се што мање суочава са историјом.

Што се тиче садашњег ангажовања спољне политике Аустрије за западни Балкан он је казао да је то добро, јер сматра да Аустрија има "природно разумевање" за оно што се тамо дешава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи