Кијев: Ускоро Споразум са ЕУ

Украјина ће ускоро потписати ССП са ЕУ, рекао вицепремијер Украјине Серхиј Арбузов, не наводећи датум или рок. Демонстранти ушли у четврту недељу откако су на улицама Кијева.

Први заменик украјинског премијера Серхиј Арбузов данас је изјавио да ће Кијев "ускоро потписати" Споразум о придруживању Европској унији, али је одбио да наведе тачан датум потписивања или рок до којег ће он бити потписан.

Арбузов је након састанка са комесаром ЕУ за проширење Штефаном Филеом у Бриселу рекао да су том приликом разговарали о "путу који ће довести до примене" Споразума, од чијег је потписивања пре три недеље одустао украјински председник Виктор Јанукович.

"Украјина ће ускоро потписати Споразум о придруживању Европској унији, узимајући у обзир националне стратешке интересе", изјавио је Арбузов.

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је да је ЕУ спремна да обезбеди више финансијске помоћи Украјини уколико она пристане да потпише Споразум о придруживању Унији.

Филе је у Бриселу после целодневних преговора са највишим украјинским званичницима рекао да се ЕУ "јасно обавезала да се у финансијској помоћи усклади са нивоом амбиција њених украјинских партнера".

Како је истакао, преувеличани су извештаји о томе колико би украјинску привреду коштало ако Кијев потпише Споразум о придруживању.

Филе је нагласио и да се пре потписивања Споразума о придруживању мора наћи решење за политичку кризу у тој земљи.

"Потпис и процес који води ка потписивању морају бити део политичког решења за Украјину", пише у Филеовом саопштењу за медије, у коме се такође каже да у тај процес треба укључити представнике украјинског цивилног друштва.

Потврдио је да ЕУ жели да настави да помаже Украјини, која је у великим финансијским тешкоћама, да постигне споразум са Међународним монетарним фондом.

Премијер Украјине Микола Азаров рекао је јуче да би привреди Украјине било неопходно 20 милијарди евра помоћи због последица евентуалног потписивања Споразума о придруживању ЕУ.

И шефица европске дипломатије Кетрин Ештон, која је претходна два дана у Кијеву разговарала са украјинским председником Виктором Јануковичем и опозицијом, рекла је данас да Јанукович намерава да са ЕУ потпише Споразум.

Како је додала, потписивање Споразума о придруживању помоћи ће да се привуку одређене инвестиције које су Јануковичу потребне.

Истовремено, демонстранти на улицама Кијева прослављају три недеље од почетка протеста, а њихови захтеви су и даље исти - траже оставку владе и ослобађање ухапшених демонстраната.

Званичници у Кијеву обећавају да неће примењивати силу, а из Вашингтона упозоравају да ће, у супротном, размотрити увођење санкција.

 

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи