Читај ми!

Тајланд, опозиција прави паралелну владу

Ни после распуштања доњег дома тајландског параламента и заказивања превремених избора за 2. фебруар опозиција покушава да успостави паралалену владу и захтева да премијерка Јинглак Шинаватра одмах напусти земљу.

Опозиција која се бори да свргне изабрану премијерку Тајланда покушава да успостави паралелну власт што је по мишљењу аналитичара недемократски потез који неће решити кризу.

Аналитичари сматрају да је та земља југоисточне Азије на опасном раскршћу и да би нестабилност могла да потраје и заврши се крвопролићем.

Премијерка Јинглак Шинаватра је у понедељак распустила доњи дом Парламента и заказала превремене изборе за 2. фебруар у покушају да оконча вишенедељне политичке нереде у којима је пет људи погинуло а више од 300 повређено.

Међутим, то није смирило кризу и истог дана око 150.000 људи изашло је на улице Бангкока да протестије против владе и захтева да Јинглак Шинаватра одмах напусти земљу којом њена породица влада деценијама.

Опозициони вођа Сутеп Тваксубан покушава да успостави паралалену владу с "волонтерима за безбедност" који би заменили полицију, са својом спољном политиком и централним комитетом који издаје оштра наређења.

Једно од тих наређења јуче је било да се премијерки Шинаватра суди због "побуне" и да јавност "пажљиво прати" кретање њене породице. Јинглак Шинаватра је изабрана на изборима 2011. године. 

Водећи интелектуалци су осудили опозицију због тих недемократских и неуставних потеза, а критичари кажу да је вођа те струје демонстраната, Сутеп Тваксубан, умно поремећен.

Међутим, настојање Сутепа, бившег посланика, да преузме власт, подржавају многи у Бангкоку и до би се могло и десити ако интервенише војска и правосуђе што се раније догађало, наводи агенција АП.

Јинглак је рекла јуче да неће да поднесе оставку иако јој је опозициони лидер Сутеп издао ултиматум да оде ноћас до поноћи. Она је сада привремени премијер, до избора.

Демонстранти оптужују Јинглак Шинаватра за злоупотребу власти и да је марионета свог брата милијардера, бившег популистичког премијера Таксина Шинаватре који је побегао у иностранство да би избегао затворску казну због корупције, али још има огроман утицај међу сиромашнима.

Таксин Шинаватра свргнут је 2006. у војном удару који је открио дубљи друштвени раздор у Тајланду. С једне стране је углавном урбана виша и средња класа која са ројалистима жели да оконча власт моћне породице Шинаватра, а с друге стране је сеоско сиромашно становништво које подржава Шинаватру, јер им је донео погодности као што су струја и здравствено осигурање.

"Ситуација је запаљива, не можемо да имамо две владе у Бангкоку које управљају Тајландом, нешто ће морати да пукне", рекао је Титинан Понгсудирак,  директор Института за безбедносне и међународне студије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи