Читај ми!

Грађани се опраштају од Манделе

Ковчег с телом водећег светског борца против апартхејда, Нелсона Манделе, прекривен заставом Јужне Африке, донет у седиште власти у главном граду, Преторији, где се грађани, пролазећи у поворци, опраштају од свог некадашњег шефа државе.

У седиште власти у главном граду, Јужне Афике, Преторији, донесен је ковчег Нелсона Манделе, где се грађани, пролазећи у поворци, опраштају од свог некадашњег шефа државе.

Полицајци на мотоциклима допратили су ковчег из војне болнице код Преторије до комплекса зграда Уније, некадашњег симбола расистичке власти белаца. Када је Мандела преузео дужност 1994, користио је баш те зграде и зато је ту и данас Председништво Републике.

Становници Преторије су изашли на улице да би поздравили поворку певајући песме из времена борбе против режима апартхејда и поклонилисе Мандели који је умро 5. децембра у 96. години.

Војници су унели ковчег с телом Манделе у комплекс зграда Уније у оквиру којег је изграђен посебан објекат за посетиоце који је председник Џејкоб Зума у уторак декретом назвао по Мандели.

Манделин унук Мандла и министар одбране Носививе Маписа-Нкакула предводили су јутрос поворку грађана до тог места. Након што је породица одала почаст, Мандла је сео поред ковчега како би примио саучешћа председнике и друге званичнике.

Четири официра Ратне морнарице Јужне Африке су почасна стража уз ковчег поред којег ће грађани пролазити три дана. 

Очекује се да данас рођаци Манделе, државни званичници и страни званичници прођу поред ковчега, а снимање је забрањено.

Сваког од та три дана, ковчег ће се увече односити у Војну болницу, а доносити ујутро.

Ковчег с телом Манделе ће у суботу авионом бити однет у место Куну, у источној провинцији Кејп, где је Мандела одрастао и где ће у недељу 15. децембра бити сахрањен.

У уторак, на посебном скупу на стадиону у Совету, стотину светских лидера опростило од Манделе кога је амерички председник Барак Обама у говору описао као "последњег великог ослободиоца 20. века" чије животно дело припада младим људима Африке и света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи