Путин амнестира чланице "Пуси рајота"?

Руски председник Владимир Путин упутио парламенту предлог решења о амнестији 25.000 људи. Медији спекулишу да би амнестијом могле да буду обухваћене и чланице групе "Пуси рајот". Међутим, из амнестије су искључене особе које су у затвору биле кажњене за кршење затворских правила, што је случај са Надеждом Толокоњиковом.

Предлог решења о амнестији осуђених и оптужених, којим је превиђено да се ослободи око 25.000 особа, у част прославе 20 година од доношења устава Руске Федерације руском парламенту је упутио председник Русије Владимир Путин.

Према решењу које ће руска Дума разматрати најкасније до краја децембра, "биће ослобођено из затвора око 1.300 људи, још 17.500 особа које нису у затвору ће бити ослобођено издржавања казне, а судски процеси против још 6.000 људи биће прекинути", изјавио је потпредседник Думе Владимир Васиљев, преноси Интерфакс.

Амнестија се односи на особе којима је то први преступ и чија казна је мања од пет година затвора.

Изузетак су малолетни осуђеници који су кривично дело извршили пре навршене 16 године живота или су већ издржали више од половине казне.

Услов за амнестију је и да је кривично дело било извршено пре пунолетства или да је реч о женама са малолетном децом, трудницама, женама старијим од 55 година, мушкарцима старијим од 60 година или пак о особама са разним степенима инвалидитета или грађанима са заслугама пред државом (учесници ратова, војници...), наводи се у предлогу решења објављеном на сајту Кремља.

Како је у кривична дела која подлежу амнестији убројен и хулиганизам и нарушавање јавног реда и мира, амнестијом би могли да буду ослобођени и активисти Гринписа, и неки од оптужених за нереде на Блатном тргу 2012. године.

Руски медији спекулишу да би амнестијом могле да буду обухваћене и чланице панк групе "Пуси рајот" Надежда Толокоњикова и Марија Аљохина које су осуђене на две године затвора због панк молебана у Храму Христа Спаситеља у Москви.

Међутим, из амнестије су искључене особе које су током боравка у затвору биле кажњене за кршење затворских правила, а Толокоњикова је била кажњена крајем фебруара због тога што се "кретала по територији затворског круга без пратње стражара".

Амнестија се неће односити ни на особе које су извршиле кривично дело које са собом "носи повећање опасности по околину", објаснио је Васиљев, као ни особе које су извршиле кривична дела са применом насиља и сви који су раније помиловани.

У затвору остају и осуђени за финансијске малверзације и проневере, као и и бивши олигарх Михаил Ходорковски, јер је раније већ објављена такозвана финансијска амнестија под коју Ходорковски није потпао.

Решење руског председника Дума би требало да одобри до краја месеца.

Рок за потпуну примену амнестије је шест месеци од ступања на снагу решења, наводи се у објављеном документу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи