Читај ми!

Малали уручена награда "Сахаров"

Пакистанској тинејџерки Малали Јусафзаи уручена награда "Сахаров", у знак признања за њену борбу за право деце да се школују. Малала је 25. добитник награде назване по совјетском физичару и дисиденту Андреју Сахарову.

На свечаној церемонији у Стразбуру, пакистанској тинејџерки Малали Јусафзаи уручена је престижна награда "сахаров" коју Европска унија додељује борцима за људска права. Малали је одато признање за њену борбу за право на школовање све деце, и девојчица и дечака, саопштила је ЕУ.

Председник Европског парламента Мартин Шулц је том приликом похвалио шеснаестогодишњу пакистанску активисткињу као "борца, хероину и изванредну младу жену", додавши: "Ти си пружила наду милионима људи", пренела је агенција АФП.

Малала се на церемонији појавила обучена у наранџасто и у пратњи оца. Она је 25. по реду добитник награде "Сахаров", назване по совјетском физичару и дисиденту Андреју Сахаровом, која је ове године додељена баш на Светски дан деце.

Пакистанска тинејџерка, која је пре годину дана рањена из ватреног оружја у главу пошто се залагала за права девојчица на образовање, цитирала је на почетку церемоније чувену реченицу француског филозофа Волтера: "Не слажем се са тим што говориш, али ћу до смрти бранити твоје право да то кажеш."

"Надам се да ће Европски парламент усмерити пажњу према земљама ван Европе у којима се и даље не поштују основна људска права, а слобода мишљења и говора су угрожене", рекла је Малала.

"Многа деца немају шта да једу нити да пију, а многа деца су такође гладна знања. Алармантно је што 57 милиона деце нема одговарајући приступ школовању. Та чињеница мора да нас протресе", поручила је добитница награде "Сахаров".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи