Париз, пуцњава у редакцији "Либерасиона"

Тешко рањен фоторепортер "Либерасиона" када је непознати нападач отворио ватру у редакцији тог француског листа. Нападач побегао. Пуцњава и испред банке у Паризу. Заштита медија неопходнија него икад, оценио француски Франсоа Оланд.

Наоружани мушкарац је упао, а затим отворио ватру у париској редакцији једног од најугледнијих француских листова Либерасион, тешко ранивши једног 27-годишњег фоторепортера те редакције.

Нападач, којег очевици описују као азиланта из Европе, побегао је.

Сат и по пре тог напада, у пословном центру Париза, испред седишта "Сосијете женерал банке", дошло је до пуцњаве, а полиција истражује евентуалну везу та два инцидената.

"Док не ухватимо нападача и не сазнамо његове мотиве, он је претња. Напад у Либерасиону нема везе са демократијом или медијима", рекао је министар унутрашњих послова Манијел Валс.

Сличан напад догодио се у петак када је наоружани нападач упао у зграду информативног телевизијског канала БФМ и претио новинарима.

Главни уредник Либерасиона Никола Деморан оценио је да је ове године у Француској висока стопа криминала, што угрожава слободу медија.

"Када у демократској земљи наоружани нападач упадне у редакцију листа, то је озбиљна претња, без обзира на ментално стање нападача", рекао је Деморан.

После напада на Либерасион, полицијске снаге распоређене су испред редакција водећих медијских кућа у Паризу.

Напад на лист, чији је оснивач Жан-Пол Сартр и који Французи сматрају једним од стубова своје демократије - озбиљан је напад на медије, оценио је француски председник Франсоа Оланд.

"Наше друштво треба да тежи слободи медија. Њихова заштита је неопходнија него икада", Оланд.

После недавног протеривања ромске породице Дибрани са Косова из Француске, које се претворило у државну аферу, лист Либерасион писао је о немоћи владајућих социјалиста да се суоче са проблемом азиланата, једним од главних друштвених питања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи