Читај ми!

Преминула нобеловка Дорис Лесинг

У 95. години преминула британска књижевница Дорис Лесинг, добитница Нобелове награде за књижевност 2007. године.

Британска књижевница Дорис Лесинг, добитница Нобелове награде за књижевност 2007. године, умрла је у 95. години, преноси британски Би-Би-Си.

Дорис Лесинг је најпознатија по романима "Златна бележница", "Пето дете", "Лето пре сумрака", "А посебно, мачке".

Када је 2007. у 88. години добила Нобелову награду за целокупно животно дело, била је најстарија добитница Нобела за књижевност.

Рођена је на територији данашњег Ирана, а као дете се преселила у Јужну Родезију, сада Зимбабве, пре него што је 1949. дошла у Енглеску.

Њен први роман "Трава пева" објављен је 1950. године, а са "Златном бележницом" 1962. пробила се у свет књижевности.

У образложењу Нобелове награде, Шведска академија је Дорис Лесинг описала као "епичара женског искуства, који је са скептицизмом, ватреношћу и визионарском снагом критички писао о цивилизацијским поделама".

Пошто је сазнала да је добила Нобелову награду, изјавила је да јој је "веома драго", али је подсетила да јој је 1960-их речено да је комитет за Нобелову награду не воли и да никада неће добити Нобела.

"Па су сада одлучили да ми је дају. Зашто? Мислим, зашто ме сада воле више него што су ме тад волели?", упитала је Дорис Лесинг.

Шведска академија је навела да је "Златна бележница" сматрана пионирским радом који "припада неколицини књига које су осветлиле мушко-женске односе у 20. веку".

Као ауторка, она се, међутим, дистанцирала од феминистичког покрета.

Теме њених осталих романа крећу се од полуаутобиографских афричких искустава до друштвене и политичке борбе, психолошких трилера и научне фантастике.

Последњи роман "Алфред и Емили" објавила је 2008. године, а писала је и кратке приче, драме, поезију, два либрета за опере Филипа Гласа, и један стрип.

У мају 2008. године изјавила је да се Нобелова награда за њу претворила у "праву катастрофу", јер откад ју је добила престала је да пише, и уместо тога само даје интервјуе. Упозорила је младе писце да користе свој таленат, јер он брзо нестаје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи