Читај ми!

Русија предала Индији носач авиона

Након неколико година одлагања, Русија предала Индији бивши совјетски, обновљени носач авиона, чије је реновирање коштало 2,3 милијарде долара.

У арктичкој луци Северодвинск Русија је предала Индији бивши совјетски, обновљени носач авиона, пошто су радови на њему потрајали пет година дуже и коштали знатно више него што је било уговорено.

Церемонији примопредаје брода у арктичкој луци Северодвинск су присуствовали заменик премијера Русије Дмитриј Рогозин и индијски министар одбране А. К. Ентони, извештава АФП.

Носач авиона "Адмирал Горшков", који је био у совјетској флоти од 1987. године, сада је добио име "Викрамадитја", по једном индијском владару.

Уговор о модернизацији тог брода за потребе Индије је потписан 2004. године. Цена радова је била одређена на 771 милион долара, а њихов завршетак предвиђен за 2008. годину.

Међутим, Руси, који су највећи снабдевачи Индије оружјем, су према писању индијске штампе више пута одлагали испоруку брода, а цена његовог реновирања је порасла до 2,3 милијарде долара.

Реновирани носач авиона носивости 44.500 тона, је дугачак 284 метра и може да понесе 30 летелица, укључујући и борбене авионе МИГ-29К.

Предвиђено је да има 1.600 чланова посаде. "Викрамадитја" ће бити други носач авиона у индијској флоти.

Руско кашњење у испоруци овог брода би могло да угрози изгледе те земље у погледу будућих испорука оружја Индији, која се у последње време на том пољу све више окреће другим снабдевачима - Израелу, Француској, Британији и САД.

У августу је, иначе, уз док луке у Мумбају експлодирала једна индијска подморница руске производње, при чему је погинуло 18 чланова посаде.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи