Одбачен захтев за помиловање Сноудена

Вашингтон одбацио захтев за помиловање бившег службеника НСА Едварда Сноудена. Треба да га вратимо у САД и суочимо га с правдом, рекао саветник Беле куће Дон Фајфер. Више од 100.000 људи је потписало петицију којом се апелује на власти САД да помилују Сноудена.

Бела кућа одбацила је захтев за помиловање Едварда Сноудена, бившег службеника америчке Националне агенције за безбедност, који је обелоданио програм Вашингтона за надзор телефонске и интернет комуникације.

"Сноуден је кршио амерички закон. Треба да га вратимо у Сједињене Америчке Државе (САД) и суочимо га с правдом, између осталог за цурење поверљивих информација", рекао је јуче за америчку телевизију Еј-Би-Си саветник Беле куће Дон Фајфер, пренела је агенција АФП.

Исти став имају председавајући надлежног Комитета за обавештајне службе америчког Сената, сенаторка Дајан Фејнстајн из Калифорније и републиканац Мајк Роџерс из Мичигена који оцењује да је "тражење помиловања за Сноудена лоша идеја".

Фејнстајн је рекла да је Сноуден прекршио закон и да је могао (да је хтео) да "приватно пријави своја сазнања њеном комитету", додаје Фокс њуз.

Више од 100.000 људи је потписало петицију којом се апелује на власти САД да помилују Сноудена у случају да му буде изречена оптужница.

Захтев за помиловање у коме је Сноуден назван "националним херојем САД-а" објављен је на сајту Беле куће још средином године, а америчка администрација је у обавези да размотри и одговори на сваку петицију са преко 100.000 потписа, подсећају агенције.

Сноудену је Русија одобрила азил у августу, уз велико негодовање Вашингтона, где је тражен због оптужби за шпијунажу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи