Суђење Мурсију одложено за јануар

Суђење свргнутом египатском председнику Мухамеду Мурсију одложено је за 8. јануар. Ја сам председник Републике и овај суд је нелегалан, рекао је Мурси.

Суђење свргнутом египатском исламистичком председнику Мухамеду Мурсију за подстицање убиства данас је требало да почне, али је одложено за 8. јануар.

Мурси, кога су војне власти свргнуле у јулу и од тада држале на тајној локацији, први пут се данас појавио у јавности када је доведен на почетак суђења. Он је изјавио да не признаје суд и да је он и даље легитимни председник земље.

"Ја сам председник Републике и овај суд је нелегалан", рекао је Мурси у изјави иза решетака где је стајао заједно са још 14 саоптужених, преноси Франс прес.

"Одбијам да ми овај суд суди", рекао је Мурси. Првог демократски изабраног шефа државе Мурсија свргнула је војска 3. јула, неколико дана пошто су милиони Египћана изашли на улице да траже његов одлазак. Он је изабран у јуну 2012, а свргнут годину дана касније.

"То је био војни удар, треба судити вођама пуча", рекао је Мурси у обраћању судијама.

Мурси и још 14 истакнутих личности из његовог исламистичког Муслиманског братства оптужени су за подстицање на убиство демонстраната током сукоба испред председничке палате у децембру прошле године. Суђење је данас кратко трајало и одмах је одложено за јануар.

Мурси је на суђење у полицијској академији у Каиру доведен хеликоптером са тајне локације на којој је држан од када је свргнут у јулу.

Државна египатска телевизија јавила је да је стигао у судницу са другим кључним личностима из Муслиманског братства Есамом ел Еријаном, Мухамедом ел Белтагијем и Ахмедом Абделом Атијем.

Египатске безбедносне снаге су у приправности пошто су присталице некадашњег председника позвале на велике протесте.

Иако је Мурси победио на демократским изборима, током 13 месеци владавине сукобио се водећим институцијама у земљи. После његовог свргавања протест његових присталица у Каиру насилно је разбила војска када су погинуле стотине људи.

Прелазна влада је забранила и покрет Муслиманско братство, чији је Мурси био кандидат, и ухапсила десетине високих личности из те исламистичке групације.

Његове присталице кажу да је свргнут у војном удару и да га сада изводе на политичко суђење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи