Сноуден: Исправно сам поступио!

Позиви да се уведе већа контрола рада државних обавештајних агенција показују да сам исправно поступио када сам обелоданио методе и циљеве америчке тајне службе, оценио одбегли обавештајац Едвард Сноуден.

Одбегли амерички обавештајац Едвард Сноуден рекао је да позиви да се уведе већа контрола рада државних обавештајних агенција показују да је исправно поступио када је обелоданио методе и циљеве америчке тајне службе.

Сноуден је раније ове године обелоданио да америчка Национална безбедносна агенција (НСА) широм света спроводи тајни програм шпијунирања интернет и телефонских комуникација, на чијој су мети и многи светски лидери, укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел.

У чланку под називом "Манифест за истину" који је данас објављен у немачком часопису Шпигл, Сноуден је навео да актуелна дебата о масовном надзору комуникација у многим земљама показује да су његови поступци допринели да се уведу извесне промене.

"Корист коју има друштво од нових сазнања сада је јасна јер се предлажу реформе политике, надзора и закона", рекао је бивши службеник Централне обавештајне службе (ЦИА) и НСА.

Сноуден је рекао да масовно шпијунирање представља глобални проблем који захтева глобална решења, истичући да "криминални шпијунски програми" тајних служби угрожавају приватност појединаца, слободу мишљења и отворено друштво.

Док једни сматрају да је Сноуден борац за људска права, други га сматрају издајником јер је украо информације од НСА, иако се заветовао да ће поштовати политику поверљивости података, а затим са тим документима побегао најпре у Хонгконг, а потом у Русију, која му је дала привремени азил.

У отвореном писму које је послао Немачкој прошле седмице, Сноуден је навео да рачуна на међународну подршку како би се спречило да га Вашингтон "прогања".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи