Читај ми!

Ал Шабаб: У Најробију убијено 137 талаца

Током напада у Најробију погинуло је 137 талаца, саопштили припадници сомалског покрета Ал Шабаб. Кенијски председник, пак, тврди да се зна за убиство 61 цивила. Ал Шабаб је оптужио кенијске трупе да су испаљивале "пројектиле који су садржали хемијске агенсе", како би окончали четвородневно заузимање тржног центра.

Припадници сомалског побуњеничког покрета Ал Шабаб, који су преузели одговорност за напад у тржном центру "Вестгејт" у Најробију, тврде да је током напада убијено 137 талаца, што је значајно већи број од оног коју су саопштили кенијски званичниници.

Ал Шабаб, који је повезан са терористичком мрежом Ал Каида, навео је на Твитеру да је "137 талаца које су отели муџахедини погинуло", пренео је АФП.

Они су, такође, оптужили кенијске трупе да су испаљивали "пројектиле који су садржали хемијске агенсе" да би окончали четвородневну опсаду тржног центра.

Председник Ухуру Кенијата објавио је почетак тродневне жалости у Кенији пошто је окончана четвородневна опсада престижног тржног центра. Кенијата је том приликом саопштио да је живот изгубио 61 цивил и шест припадника снага безбедности.

Међутим, из једне западне амбасаде у кенијској престоници, неименовани дипломата је навео да би број погинулих у нападу екстремиста могао да достигне 100. Наиме, напад је извршен када је у њему било око хиљаду купаца, међу којима и много странаца, преноси агенција АП.

"Ми смо постидели и победили наше нападаче и део нашег задатка је завршен", изјавио је током телевизијског обраћања нацији Кенијата, који је и сам изгубио чланове породице у том крвавом нападу, пренела је агенција АФП.

Председник је рекао да су се "три спрата тржног центра слегла и заробила неколико тела у рушевинама, укључујући и неке терористе" и да тренутни број погинулих није коначан.

Кенијски Црвени крст наводи да се још 63 људи води као нестало, док је 175 повређено, од којих је 62 хоспитализовано.

У акцији окончања опсаде тржног центра пет нападача је убијено, а 11 је ухапшено, додаје АФП.

Експерти, уз помоћ деминерских робота на даљинско управљање, претражују тржни центар због евентуалних мина изненађења.

Тржни центар "Вестгејт мол", власништву израелске компаније, нападнут је у суботу поподне, пошто су нападачи засули ватром купце из аутоматског оружја и са ручним бомбама.

Кенијата је рекао да "форензичке екипе врше проверу националности свих учесника напада", због извештаја који су се појавили у јавности, да су међу нападачима били и Американци и једна Британка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи