Читај ми!

Египат, битка на Синају

Привремени председник Египта Адли Мансур издао декрет којим се нове власти обавезују да се најкасније почетком 2014. године одрже парламентарни избори. О новом уставу одлучиваће се на референдуму.

00.49 - База египатских снага безбедности на Синају нападнута минобацачком и ватром и аутоматског наоружања. За сада, нема података о могућим жртвама.  

16.40 - Око 650 људи, већином приталица Мухамеда Мурсија ухапшено због покушаја напада на Републичку гарду. Муслиманско братство негира да је у питању био напад, већ миран протест.

16.30 - Бивши министар финансија Хазем ел Бeблави именован за премијера, а Мухамед ел Барадеј за заменика председника за спољне послове.

10.30 - Странка Нур, највећи исламистички покрет после Муслиманског братства, саопштила да ће прихватити предлог да бивши министар финансија буде привремени председник владе. 

10.20 - Званичници Муслиманског братства одбили план председника Мансура за промену устава и одржавање избора, преноси Би-Би-Си.

Нове власти у Египту, на основу декрета који је издао привремени председник земље Адли Мансур, имају обавезу да најкасније почетком следеће године одрже парламентарне изборе.

Мансур је декрет издао ноћас, само неколико сати пошто је у сукобима војника и полиције с једне стране, и исламиста који протестују због свргавања председника Мухамеда Мурсија с друге, погинуло више од 50 људи.

Египатска државна новинска агенција Мена јавила је да је Мансур издао декрет у којем се наводи да ће избори бити расписани крајем године и одржани почетком наредне, после чега ће бити објављен датум одржавања председничких избора.

Наводи се, такође, да ће се о новом уставу одлучивати на рефереднуму.

Привремени председник Египта јуче је наредио истрагу поводом сукоба у којима је погинула најмање 51 особа и рањено њих 435.

Муслиманско братство, покрет којем припада и свргнути председник Мурси, саопштило је списак 42 жртве сукоба са полицијом и војском, као и да је на њих пуцано док су мирно протестовали.

Војска је прошле седмице, после масовних протеста, свргла Мурсија, првог демократски изабраног египатског лидера.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи