Читај ми!

Протести и штрајкови широм света

Синдикати и радници широм Европе и света обележили празник рада протестима и штрајковима. Највећи проблеми су незапосленост, изостанак привредног раста, лош положај радника и ниска примања.

У Европи и свету обележавање Међународног празника рада протекло је у знаку протеста због кризе и оштрих мера штедње. Са радничких манифестација упућени су апели да се смањи незапосленост, заштите права радника и побољша њихов положај. У Грчкој је у току 24-часовни генерални штрајк против строгих мера штедње.

Европски званичници су саопштили да је сада 19,2 милиона људи у еврозони без посла, а да су прошлог месеца отпуштене још 62 хиљаде радника. Стопа незапослености у земљама еврозоне поново је оборила рекорд, достигавши 12,1 одсто у марту.

У Грчкој, где је више од четвртине радника незапослено, синдикати су данас позвали на велике протесте против мера штедње и генерални штрајк. Штрајку су се придружили и морнари, па трајекти из Атине према острвима данас нису испловили.

Власт је покушала да увери синдикате да ће се данашњи дан, за оне који раде, надокнадити слободним даном идуће недеље, како туризам не би трпео, али без резултата. Синдикати су поручили да је 1. мај дан штрајкова, а не празник.

Ништа боље није ни у Шпанији. Прошле недеље објављено је да је незапосленост пробила нови рекорд, без посла је више од шест милиона Шпанаца, а Влада је објавила да ће привреда у 2013. пасти за даљих 1.3 одсто, што је гора прогноза од очекиване.

Варшавом су данас прошле првомајске поворке хиљада радника које су организовали синдикати и пољска опозициона левица, а ове године посао и макар пристојне услове рада траже на улицама и националисти. 

Серију првомајских похода центром пољске престонице започели су још пре подне анархисти, а њих око 200 завршило је испред канцеларије премијера Доналда Туска носећи транспаренате на којима је порука да jе време за генерални штрајк. 

Под паролом "За пристојне услове рада, доста експлоатације" највећи поход, који је завршио пикником за преко 10.000 учесника, организовали су бивши комунисти из Савеза демократске левице и пољски синдикати.

"Данас обележавамо празник рада без посла. Пољска није зелена оаза привредног раста већ сива", рекао је окупљенима лидер СДЛ, бивши премијер Лешек Милер.

Протеста је било и у Турској где је у Истанбулу повређено најмање 25 људи, а више од 72 ухапшено у сукобима демонстраната и полиције.

Првомајски протест у Турској претворио се у насиље када су неки од демонстраната гневни због владине забране да се због радова у центру града окупе на Тргу Таксим, традиционалном месту окупљања, почели да бацају каменице, молотовљеве коктеле и петарде на полицију.

Полиција је узвратила сузавцем како би спречила демонстранте да стигну на Трг Таксим.

У Москви је између 60.000 и 70.000 људи кренуло у протестну шетњу коју је организовао Савез независних синдиката Русије.

Демонстранти носеили заставе, балоне уз звуке уличне музике, навео је Итар-тас, а протеста је, осим у Москви, било и у још 1.000 градова Русије.

У Загребу 20.000 људи под паролом "Мењајте смер"

На првомајском протесту под слоганом "Мењајте смер", на централном Тргу бана Јалачића у Загребу данас се окупило око 20.000 људи, у организацији пет синдикалних централа и подршку великог броја невладиних и ветеранских организација, који су затражили промену политике владе.

На почетку протеста окупљени су извиждали премијера Зорана Милановића, након што је пуштен видео снимак његовог говора из 2010. године, када је био у опозицији, и обећао да неће изневерити раднике.

На улицама градова широм Кубе 500.000 људи

Око 500.000 људи окупило се на улицама градова широм Кубе поводом Међународног празника рада.

Скупови су организовани под слоганом "напредан и постојан социјализам", а у Хавани је у шетњи, на челу са председником Кубе Раулом Кастром, учествовало 300.000 људи.

Током скупа у главном граду Кубе одата је почаст бившем председнику Венецуеле Угу Чавесу, који је преминуо 5. марта.

"Покојни председник Венецуеле био је најбољи пријатељ народа Кубе", рекао је Салвадор Валдес из Комуниситчке партије Кубе, који је био једини говорник на данашњем скупу.

Манифестације на Куби организоване су током раног јутра, а присуствовале су им делегације синдиката из више од 70 земаља.

У Бангладешу су хиљаде демонстраната марширале тражећи смртну казну за власнике фабрике због смрти стотина људи након недавног урушавања зграде у престоници Даки.

Хиљаде Филипинаца је демонстрацијама у Манили затражило од владе да заштити и обезбеди послове и побољша радничке уговоре. Радници у Камбоџи су апеловали на повећање плата, у индонежанској престоници Џакарти протестовали су због ниских примања, док су синдикати на протестима у Токију позвали да у фокусу буде веће запошљавање младих.

Међународни празник рада - Први мај, обележава се у знак сећања на дан када је 1886. године око 40.000 чикашких радника ступило у штрајк и обуставило рад, тражећи боље услове живота.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи