Читај ми!

Руанда блокирала подршку МКС

Савет безбедности УН није успео да усвоји закључак којим се Међународни кривични суд препоручује у решавању конфликата у Африци, јер је консензус блокирала Руанда.

Руанда је спречила Савета безбедности Уједињених нација да препоручи Међународни кривични суд у решавању конфликата, насиља и кршењу људских права у Африци, наводећи да тај суд осуђује "злочине који су починили неки, али не и остали", јавља АП.

Савет безбедности УН одржао је велику дебату о томе како систем УН и други глобални играчи могу помоћи решавању проблема у Африци.

Руанда се, међутим, успротивила усвајању необавезујућег закључка којим би Међународни кривични суд у Хагу био препоручен као део тог решења. Извештај Савета мора да буде прихваћем једногласно, али је Руанда консензус блокирала.

Руанда председава Савету безбедности овога месеца, па је дебатом у Њујорку председавала министарка спољних послова те земље Луиз Мушикивабо.

Међународни кривични суд више се бави политиком него правдом и као такав не може да има конструктивну улогу у спречавању конфликата, рекла је Луиз Мушикивабо новинарима након дебате.

Заменик амбасадора Руанде у УН Оливије Ндунгирехе рекао је да је очигледно да постоји подела између чланица УН по питању рада међународних кривичних судова.

За признавање "значајне улоге" Међународном кривичном суду у укидању система некажњавања за ратне злочине, залаже се седам држава чланица Савета безбедности УН: Аргентина, Аустралија, Велика Британија, Француска, Гватемала, Луксембург и Јужна Кореја.

Састанку Савета безбедности присуствовао је и генерални секретар УН Бан Кимун. На састанку је представљено искуство Руанде у успостављању стабилности после геноцида 1994. године, када је убијено више од 800.000 људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи