Читај ми!

Мадуро нови председник Венецуеле

Кандидат некадашњег лидера Венецуеле Уга Чавеза Николас Мадуро је нови председник те земље, саопштио Национални изборни савет. Мадуро победио кандидата опозиције Енрикеа Каприлеса, мада теже него што се очекивало. Међу првима - честитке од Владимира Путина.

Николас Мадуро нови је председник Венецуеле, саопштио је Национални изборни савет. Мадуро, кога је некадашњи лидер те земље Уго Чавез прогласио за наследника, победио је кандидата опозиције Енрикеа Каприлеса, мада теже него што се очекивало.

Николас Мадуро добио је 50,7 одсто, док је Енрике Каприлес добио 49,1 одсто гласова.

То је, како наводи Изборни савет, разлика од око 235 хиљада људи. Мадурове присталице већ славе улицама Каракаса уз ватромет и песму.

Слави и Мадуро, који је некада био возач аутобуса, а данас га сви могу ословљавати са "председниче". Он је до тријумфа стигао на крилима подршке недавно преминулог Чавеза. У победничком говору рекао је да је Чавез земљи оставио сина, мислећи на себе, који ће показати да је достојан отаџбине.

"Сада је најважније да имамо мир у земљи. Не желимо насиље", рекао је нови председник Венецуеле.

Енрике Каприлес, са друге стране, рекао је да не признаје резултате избора и да жели да се и дословно сваки глас поново преброји.

Његове присталице нису славиле по улицама, већ су, незадовољни, ударали о лонце и шерпе.

"Имамо различите резултате", истакао је Каприлес у обраћању нацији нешто после поноћи, указујући на хиљаде нерегуларности током гласања.

"Господине Мадуро, ако сте били раније нелегитимни, сада сте то још више", рекао је Каприлес, пренела је агенција Ројтерс.

Каприлес је јуче упозорио да постоји план да се измени изборна воља.

"Скренули смо пажњу у земљи и у свету на намеру да се промени изборна воља гласача", написао је каприлес на свом Твитер налогу пошто су јуче отворена биралишта, пренела је агенција АФП.

Николас Мадуро рекао је да ће и формално захтевати ревизију избора, ако то опозиција жели.

Државна изборна комисија објавила је да је Мадурова победа коначна и за сада нема назнака да је спремна на поновно пребројавање гласова.

Руски председник Владимир Путин честитао је Николасу Мадуру на победи на председничким изборима у Венецуели, саопштила је прес-служба Кремља.

У честитки, Путин је изразио уверење да ће под вођством Мадура Венецуела направити даље кораке у јачању партнерства са Русијом и поновио је спремност Русије за даљим развојем конструктивног дијалога у читавом спектру билатералних и међународних питања која су у интересу обе државе, пренела је агенција Итар-тас.

Недавно преминули венецуелански лидер Уго Чавез лично је изабрао за свог политичког наследника Мадура.

Чавез је умро 5. марта после двогодишње борбе са раком, после чега је уследила краткотрајна предизборна кампања.

Победник председничких избора требало би да положи заклетву 19. априла, а мандат ће му трајати до јануара 2019. године, пошто треба да заврши мандат који је Чавез требало да започне у јануару.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи