Читај ми!

Севернокорејске ракете у приправности

Као одговор на вежбе америчких бомбардера изнад Корејског полуострва, Ким Џонг Ун наредио припреме за евентуални ракетни напад на САД и америчке базе на Пацифику. Циљ јучерашње вежбе није био циљ да се испровоцира Северна Кореја, поручују из Вашингтона.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредио је јутрос припреме за евентуални ракетни напад на САД и америчке базе на Пацифику, као одговор на вежбе америчких бомбардера изнад Корејског полуострва.

Наређење је издато после састанка Кима са генерлима, који је ноћас одржан по хитном постпуку, јављају агенције.

Припрема Пјонгјанга за евентуални напад на америчке циљеве одговор је севернокорејског врха на прелетање америчких бомбардера Б-2, који могу да носе нуклеарно оружје, изнад корејског полуострва у оквиру здружених војних вежби САД и Јужне Кореје.

У случају "дрске" провокације Американаца, севернокорејске снаге ће "морати без милости да ударе на амерички континент, на америчке базе на Пацифику, укључујући Хаваје и Гуам, као и оне које се налазе у Јужној Кореји", рекао је Ким, а пренела је државна агенција КЦНА.

"Дошло је време да изравнамо рачуне са америчким империјалистима", рекао је после потписивања наредбе Ким, преноси ДПА.

Пошто је информација обајвљена преко државних медија, на улице Пјонгјанга су изашле десетине хиљада људи, како би дали подршку свом вођи.

"Постанимо пушке и бомбе нашег поштованог вође Ким Џонг Уна", узвикивала је маса дижући песнице у вис.

Млади вођа Ким Џонг Ун није присуствовао скупу.

САД не провоцирају већ штите своје интересе

Са друге стране, амерички министар одбране Чак Хејгел каже да су бомбардери Б-2, који први пут лете над корејским полуострвом, учествовали у редовним вежбама.

"Одлука да на вежбама у Јужној Кореји учествују бомбардери тип Б-2 стелт, који могу да носе нуклеарно оружје, није донета да се испровоцира Северна Кореја", рекао је Хејгел додавши да је реалност да је Пјонгјанг подигао тензије у региону.

Морамо да схватимо реалност да ратоборне изјаве и активности Северне Кореје представљају опасност за цео регион, рекао је Хејгел и додао да САД не чине ништа што није уобичајено за заштиту сопствених интереса, преноси АП.

Војска САД саопштила је да је лет Б-2 показао способност САД да бране Јужну Кореју и пруже заштиту савезницима у азијско-пацифичком региону.

Већина стручњака процењује да Пјонгјанг не располаже технологијом која би омогућила да се гађају тако удаљени циљеви.

Агенција АП наводи да претње не значе да је избијање рата неизбежно, већ да им је циљ да утичу на Јужну Кореју да ублажи своју политику, да се издејствују директни преговори и помоћ од Вашингтона и да се оснажи млади севернокорејски лидер код куће.

Међутим, неименовани јужнокорејски извори рекли су да је забележено веће кретање механизације и људи код севернокрејских лансирних рампи, јавила је агенција Јонхап.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи