Јапан добиo нову Владу

У Јапану формирана нова Влада, која ће се посветити консолидацији уздрмане јапанске економије и јачању војно-политичких односа са САД. Новоименовани премијер Шинзо Абе, којем је ово други мандат, важи за конзервативног политичара и има тврд спољнополитички став према суседима.

Данас је у Јапану, након гласања у парламенту, формирана нова Влада, на челу са премијером Шинзо Абеом, лидером Либерално-демократске партије (ЛДП). У Владу је ушао и дугогодишњи коалициони партнер партија "Комеито".

Премијер Абе (58) истакао је економски опоравак као приоритетни задак свог кабинета који је назвао "владом за превладавање кризе". 

Јапанска економија у другој половини ове године ушла је у рецесију, са буџетским дефицитом од преко 9% и јавним дугом који износи чак 200 посто бруто домаћег производа.

Јапан се последњих година суочава са мноштвом економских проблема као што су дефлација, огромни трошкови увоза енергената који одмењују електричну енергију раније добијану из нуклеарних реактора, као и прејаки јен, који је драстично поскупео јапанске производе у иностранству, допринео осетном паду извоза и измештању фабрика из Јапана.

Томе треба придодати и велике трошкове за обнову подручја настрадалих у прошлогодишњем налету великог цунамија и бојкот јапанских производа у Кини због територијалног спора око острва Сенкаку и Источном кинеском мору. 

Кина је највећи спољнотрговински партнер Јапана, а размена између две земље годишње превазилази 200 милијарди долара. 

Абеу је ово други мандат, са обзиром да је јапанску владу предводио и у 2006, односно 2007. години. Он је тада поднео оставку због здравствених проблема, али се касније опоравио и после неколико година одсуства из медија и највиших политичких ешелона, успео да се раније током ове године, након тешке унутарпартијске борбе, врати на врх своје странке.

Абе важи за конзервативца који има чврсти став у спољној политици, нарочито када су у питању односи са Кином.

Од његове владе се очекује да великим инфраструктурним пројектима и притисцима на централну банку упумпа новац у економију и ослаби јен, да би тако преокренула дефлаторна кретања и поспешила извоз. 

Такође, сматра се да ће се нова влада сместа посветити јачању политичких и војних односа са Сједињеним Америчким Државама. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи