Читај ми!

Египат добио нови устав

Усвојен нови устав Египта. За највиши правни акт Египта гласало 63,8 грађана. Како је раније најављено, избори би требало да се одрже у року од два месеца, а у међувремену, законодавна овлашћења имаће горњи дом парламента, Савет Шура.

Врховна изборна комисија Египта саопштила је да је нацрт новог устава Египта на референдуму подржало 63,8 од 32,9 одсто изашлих грађана. Египат је тиме добио нови устав који многи означавају као исламистички.

Резултати референдума који је одржан у две фазе 15. и 22. децембра, одговарају ранијим незваничним проценама Муслиманског братства.

"Озбиљно смо истражили све жалбе", рекао је судија Врховне изборне комисије Самир Абу ел Мати на конференцији за штампу, пренео је Ројтерс.

Према званичним подацима, одзив бирача је био 32,9 одсто.

Како је раније најављено, избори би сада требало да се одрже у року од два месеца, а у међувремену, законодавна овлашћења имаће горњи дом парламента, Савет Шура.

Нацрт новог устава израдио је парламент у којем доминирају исламисти, присталице председника Мурсија, који овај документ сматра кључним кораком у транзицији земље ка демократији.

Опозиција, међутим, тврди да текст нацрта уводи шеријатски закон, фаворизује исламисте и не штити слободе и људска права - циљ устанка против владавине Хоснија Мубарака прошле године.

Одржавање референдума било је обележено протестима, у којима је убијено најмање осам људи када су се Мурсијеве присталице и противници сукобили испред председничке палате у Каиру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи