Читај ми!

Јеремић позива на јединство

Неопходно је да платформа за решавање питања Косова и Метохије добије легитимитет у Народној скупштини, сматра Вук Јеремић. Председник Генералне скупштине УН апеловао је на национални и политички консензус за решавање косовског питања.

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић сматра да је неопходно да платформа за решавање питања Косова и Метохије добије легитимитет у Народној скупштини и апелује на национални и политички консензус по том питању.

"Уколико не будемо имали јасну државну политику – а легитимитет државној политици може дати само Скупштина – доћи ћемо у ситуацију да ћемо у преговарачком процесу бити ослабљени. То себи не можемо да дозволимо", рекао је Јеремић у интервјуу Танјугу.

Јеремић је подсетио да се до сада у свим важним моментима када је реч о косовском процесу ишло у Скупштину и знало шта је државна политика, и нагласио да је и овог пута важно озваничити ту политику у парламенту.

Председник Генералне скупштине УН није желео да се изјашњава о садржају платформе, али је рекао да је његово да заступа државну политику и нагласио да ће ова политика, уколико буде усвојена, бити и његова политика.

"Платформа треба да дође у Скупштину. Неопходно је да она буде издискутована и на крају усвојена. Од тренутка када је усвојена, то треба да буде заковано за све који представљају државу", рекао је Јеремић.

На питање како види дебату која се тренутно води у српској јавности о томе колико су понуђена решења реална или нису, Јеремић је питао да ли неко Албанцима говори да је нерално то да су независна држава.

"То њима нико не говори из једног јединог разлога – зато што су јединствени", објаснио је Јермић изразивши наду да ће и у Србији бити постигнуто јединство по питању Косова.

"Када бисмо ми били јединствени – а ја се надам да ћемо то јединство успети да постигнемо – не би било тога ко би могао да дође и да нам каже, диктира и дели лекције о томе шта је реално а шта није", сматра бивши шеф српске дипломатије.

Лакше уз подршку опозиције

Поводом критичких коментара актуелних власти о потезима претходне владе и председника када је реч о косовској политици, Јеремић каже да је боље оставити иза себе оно што је било у прошлости.

"Био сам у претходној влади и мислим да би нам свима било лакше да смо тада имали подршку опозиције за косовску политику. То није био случај. Волео бих да се то сада исправи, да коначно дођемо до једног стања за које сматрам да је нормално, а то је да о најважнијим државним питањима будемо јединствени", истакао је Јеремић.

"То, међутим, не значи да не треба да будемо критични и зато је расправа о платформи у Скупштини веома битна. Свако треба да искаже своје мишљење. Конструктивно исказано мишљење могло би довести до тога да се, евентуално, нешто коригује у том папиру", рекао је Јеремић.

Када би једном био усвојен тај документ он би, према Јеремићевим речима, морао да буде обавезујући за све, и за оне који су гласали и за оне који нису.

"Без јединства нема реалних нада за било какав успех. Уколико не будемо јединствени, ништа није реално. Уколико будемо јединствени, све је могуће", закључио је Јеремић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи