Читај ми!

Генерална скупштина УН о буџету и оружју

Буџет УН за наредни период увећан за пет одсто. Више од половине додатне суме намењено специјалним мисијама УН. Конференција о регулисању светске трговине оружјем, што би терористима и криминалним групама отежало набавку наоружања, заказана за март.

Генерална скупштина Уједињених нација одобрила је повећање буџета УН за пет одсто, чиме ће ова светска организација у наредном периоду располагати са 5,4 милијарде долара.

Генерална скупштина одлучила је консензусом да садашњи буџет од 5,15 милијарди увећа за 243,3 милиона долара.

Више од половине додатне суме намењено је за 33 специјалне политичке мисије УН, укључујући изасланике за Сирију, Јемен, Либију и Судан-Јужни Судан, као и великим операцијама у Авганистану и Ираку.

Према договору на Генералној скупштини, Кина, Русија, Бразил и друге растуће економије плаћаће нешто већи допринос него до сада, док је допринос чланица ЕУ смањен, а издвајања САД остала су иста, 22 одсто буџета УН.

Генерални секретар УН Бан Кимун није добио подршку Генералне скупштине за предлог да Секретаријат УН слободније одлучује о слању запослених из седишта УН на терен, те је одлука о томе одложена за март.

Како је договорено на Скупштини, марта идуће године одржаће се конференција о постизању договора за регулисање светске трговине оружјем, чија је вредност изражена у дестинама милијарди долара.

Резолуција одобрена са 133 гласа "за", без гласова "против" и са 17 уздржаних, вратиће 193 земље-чланице УН за преговарачки сто после неуспеха јула ове године да постигну договор о сличном споразуму.

Нацрт споразума који се сада разматра не односи се на контролу домаће трговине оружјем у било којој земљи, али захтева да све земље донесу прописе о контроли трансфера конвенционалног оружја и уреде пословање трговаца оружјем, како оружје не би стизало до терориста и криминалаца.

Државама које ратификују тај споразум, било би забрањено да извозе конвенционално оружје уколико би тиме прекршиле неки ембарго на испоруку оружја, или ако би се оружје користило за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине.

При одобравању извоза оружја, каже нацрт, земља мора проценити да ли ће се оружје користити за кршење људских права или међународних хуманитарних прописа, и да ли ће га користити терористи, организовани криминал или ће се користити за корупцију.

Многе земље, укључујући САД, контролишу извоз оружја, али никада није било међународног споразума који регулише сву светску трговину оружјем чија је годишња вредност процењена на 60 милијарди долара.

Седам земаља подржало је амбасадора Аустралије при УН Питера Вулкота да председава предстојећом конференцијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи