Читај ми!

Нобел за истраживање матичних ћелија

Пионири истраживања матичних ћелија, Јапанац Шинја Јаманака и Британац Џон Б. Гурдон, добитници Новелове награде за медицину.

Јапанац Шинја Јаманака и Британац Џон Б. Гурдон добитници су Нобелове награде за медицину за свој пионирски рад на матичним ћелијама, саопштио је данас жири.

Пар је награду добио за "откриће да зреле ћелије могу да буду репрограмиране како би постале плурипотентне", наводи се у образложењу жирија.

Џон Гурдон је 1962. године открио да ДНК ћелије одрасле жабе садржи све неопходне информације да би трансформисао и развио све ћелије жабе.

Јапанац Јаманака је, 40 година касније, открио да зреле ћелије миша могу да се репрограмирају у плурипотентне ћелије, незреле ћелије које могу да се развију у друге ћелије у организму.

"Захваљујући репрограмирању људских ћелија, научници су створили нове шансе у проучавању болести и развоју дијагностичких метода и терапија", наводи се у саопштењу Нобеловог комитета.

Сер Џон Гурдон је рођен 1933. године у Великој Британији. Студирао је на Оксфорду, а усавршавао се на Калифорнијском институту за технологију. Од 1972. године је професор на Универзитету "Кембриџ".

Шинја Јаманака је рођен у Осаки 1962. године. Студирао је медицину на Универзитету "Кобе" и радио као хирург ортопед пре него што се посветио истраживањима. Докторирао је на Универзитету у Осаки 1993. године. Професор је на Универзитету у Кјоту и сарадник Института "Гледстоун".

Доделом Нобелове награде за медицину данас је почела недеља проглашења добитника престижне награде.

Сутра ће бити саопштено ко је добитник награде из области физике, а у среду из хемије. У четвртак се, традиционално, саопштава име добитника Нобелове награде за књижевност. У петак ће бити објављено име добитника награде за мир, а у понедељак, 15. октобра, ко је добитник признања за екомонију.

Нобелове награде назване су по шведском научнику и индустријалцу Алфреду Нобелу (1833–1896) који је желео да се из његовог фонда сваке године издваја новац за допринос човечанству. Он је у свој тестамент 1895. унео жељу да се оснује Нобелов фонд из којег би се додељивале награде.

Према његовој жељи, награде се додељују за достигнућа у физици, хемији, медицини, књижевности и у области мира. Нобелова награда за економију установљена је 1969. године.

Нобелове неграде додељују се од 1901. године, а према традицији, уручују се 10. децембра, на дан смрти Нобела.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи