Читај ми!

Без изненађења на изборима у Белорусији

Завршени парламентарни избори у Белорусији. Избори успели, саопштила Централна изборна комисија. Уз две најјаче опозиционе партије које нису ни учествовале, још пет саопштило да не признаје резултате избора.

Гласачке кутије на парламентарним изборима у Белорусији су затворене, а Централна изборна комисија саопштила је да су успели, јер је већ у 14 сати по локалном времену гласало више од 50 одсто бирача.

Представници пет белоруских опозиционих партија оценили су да се данашњи избори не могу назвати транспарентним и демократским и саопштили да не признају резултате гласања.

Нетранспарентност и мешање власти у изборни процес дају нам право да, независно од резултата гласања, и пре њиховог објављивања, не признамо изборе, наведено је у изјави коју су данас потписали представници пет партија.

То су Белоруски народни фронт, Белоруска партија левичара "Праведни мир", Белоруска социјал-демократска партија (Громада), покрет "За слободу" и грађанска кампања "Говори истину".

На изборима, иначе, нису учествовале две највеће опозиционе партије, Уједињена грађанска партија и Белоруски народни фронт, које су још 15. септембра повукле своје кандидате за посланике, јер, како су образложиле, власти нису ослободиле политичке затворенике и нису укључиле представнике опозиције у изборне комисије.

"Све је већ одлучено, и ко ће добити колико гласова и ко ће ући у парламент", "Изашао сам на изборе јер сматрам да је неопходно да гласамо за људе који ће нас представљати у скупштини", кажу анкетирани грађани.

Председник Белорусије Александар Лукашенко на биралиште је дошао са најмлађим сином, осмогодишњим Николајем, кога је већ одредио за свог наследника. Сина је водио недавно у Венецуелу на разговоре са председником Угом Чавесом и у посету папи Бенедикту Шеснаестом. На оптужбе опозиције да припрема још једну изборну крађу, Лукашенко је одговорио да се избори не одржавају због Запада и да о свему одлучује народ.

"Ти опозициони лидери су једноставно кукавице, које немају шта да кажу људима. Ако неко поново сумња у избор белоруског народа онда стварно више не знам како да организујемо изборе, по којим стандардима и законима", рекао је председник Лукашенко.

"Александар Лукашенко и његов режим воде земљу у ћорсокак. Једини излаз су слободни и праведни избори. Предлажемо да се људи сами за то изборе, а први корак је неучешће на овим неправедним изборима", речи су Анатолија Лебежка, лидера Уједињене грађанске партије.

Избори су одржани две године пошто је Лукашенко четврти пут изабран за шефа државе, након чега су у земљи огранизовани масовни протести због сумње да је у питању велика изборна крађа. Данашње гласање пратило је око 300 посматрача Организације за европску безбедност и сарадњу.

"Сматрам да је код оваквих избора потребан бољи приступ информацијама. Прошле недеље било је ситуација у којој су локални медији имали потешкоће да прибаве неопходне податаке и то је оно што нас забрињава", каже Матео Мекачи, шеф посматрачке мисије ОЕБС-а.

По белоруским законима, избори су успели ако је на њима учествовали више од 50 одсто од укупног броја бирача, којих има седам милиона и 40.000.

На изборима на 110 посланичких мандата претендовало је 293 кандидата.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи