Читај ми!

Бенгази, радикалне милиције на удару

Најмање четири особа убијено, а на десетине рањено када су демонстранти провалили у базе радикалних милиција у Бенгазију, међу којима и у главни штаб групе Андар Ал Шарија, оптужене да је одговорна за напад на амерички конзулат 11. септембра.

У синоћним сукобима припадника паравојних милиција и демонстраната у Бенгазију, убијено најмање четворо, а рањено 40 особа, јавља АФП.

Стотине либијских демонстраната избацило је синоћ припаднике ултраконзервативне групе Андар Ал Шарија из њихове касарне у центру Бенгазија и запалило зграду, пренео је Франс прес.

Под притиском демонстраната припадници ове групе, оптужене да је одговорна за напад на амерички конзулат 11. септембра, пуцали су у ваздух пре него што су напустили касарну. Касарну су опколили демонстранти који су узвикивали пароле против милиције која делује ван закона.

Узвикујући: "Крв мученика није проливена узалуд", демонстранти су упали укасарну коју су опљачкали и запалили, преноси Франс прес.

Пре тога десетине хиљада Либијаца протестовало је у Бенгазију против деловања наоружаних милиција, десет дана после напада на амерички конзулат 11. септембра у коме је убијен амерички амбасадор и још три Американца.

Пре него што су се упутили у касарну демонстранти су већ избацили припаднике друге полиције из њихове базе у згради либијских снага безбедности у центру града.

У окршају, испред седишта Шахати бригаде, три особе су погинуле, а 20 је рањено. Сукоб у коме је коришћено лако ватрено и ракетно оружје, трајао је два сата пре него што су припаднци милиције одлучили да оду.

Према наводима агенције АФП, демонстранти су потом запалили главну зграду и однели сво оружје из магацина.

Из болнице у Бенгазију речено је да је још једна особа настрадала и да је збринуто двадесет повређених. Како тврди репортер Би-Би-Си-ја, Шахати бригада је деловала под окриљем либијског министарства одбране.

Напад на амерички конзулат током демонстрације против антиисламског филма снимљеног у САД показао је да либијске власти нису у стању да осигурају безбедност у земљи, као и то да у Либији јачају радикалне исламистичке групе.

Бенгази је други по величини град у Либији одакле је почела побуна против режима Муамера Гадафија. Последњих неколико месеци у њему су све учесталији напади на западна представништва као и убиства безбедносних званичника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи