Читај ми!

Сирија, побуњеници оборили авион

Побуњеници у Сирији оборили војни авион изнад града Атариба. Најмање 11 сиријских војника убијено у нападима побуњеника у региону Алепа, страдало пет побуњеника. Слободна сиријска војска пребацила свој главни штаб из Турске у Сирију.

Сиријски војни авио срушен је изнад града Атариба у провинцији Идлиб. Ројтерс је, позивајући се на изјаву неименованог сведока, пренео да су побуњеници напали војну базу у близини града када их је авион надлетео а они га оборили из противавионског оружја.

Побуњеници су раније саопштили да су им потребни пројектили земља-ваздух како би обарали авионе и хеликоптере којима сиријска војска бомбардује упоришта опозиције, пренео је Ројтерс.

Побуњеници користе застареле противавионске митраљезе које су окачили на пик-ап возила, међутим они су непрецизни и бескорисни уколико авиони лете изнад одређене висине, наводи агенција.

Побуњеници су 27. августа оборили хеликопер у предграђу Дамаска, а три дана касније рекли су да су оборили војни авион у Идлибу, у близини границе с Турском.

Вође побуњеничке Слободне сиријске војске  саопштиле су да су своју команду изместиле из Турске у Сирију како би ујединили све побуњенике и убрзали пад режима председника Башара ел Асада. Вође ФСА раније су због руковођења војнима операцијама из Турске биле на мети критика.

Генерал Мустафа ел Шеик, који се налази на челу Војног савета ФСА, рекао је агенцији АП да је команда пребачена у Сирију још прошле седмице, али није желео да каже где је њено седиште.

ФСА се сматра ударном побуњеничком групом која се бори против регуларне сиријске војске. У Сирији постоје више побуњеничких фракција, али без заједничке команде. У последњих неколико месеци побуњеници у Сирији су освојили територију дуж границе ка Турској и три гранична прелаза, што им омогућава проток људи и наоружања.

Истовремено, најмање 11 сиријских војника убијено је у сукобима и нападима побуњеника на контролне пунктове у региону Алепа, саопштила је опозициона Опсерваторија за људска права.

Најмање пет побуњеника страдало је у жестоким вишесатним сукобима у местима Орм и Кафат Џум, на западу провинције Алеп. Побуњеници су извели и напад на пуктове у месту Абезмо, у истој области, и тамо је у бомбардовању погинула једна жена.

Орм, Кафат Џум и Абезмо налазе се на западу провинције Алеп, недалеко од границе са Турском. "У тој зони нема више присуства режима, осим на војним и административним пунктовима", казао је председник Опсерваторије Рами Абдел Рахман.

Према његовим речима, режим жели по сваку цену да избегне да побуњеници успеју да повежу тај део провинције Алеп са провинцијом Идлеб, пошто би то представљало велику територију под контролом побуњеника на граници са Турском, која подржава опозицију.

У северном делу града Алепа у зору је одјекнуло више снажних експлозија, када је више градских четврти бомбардовано, наводи Опсерваторија за људска права, сведочења побуњеника. Другде у земљи, безбедносне снаге ухапсиле су велики број људи у месту Ел Хара у провинцији Дера, док се у месту Даел воде борбе.

У Хомсу је у сукобима на рубу старог дела града убијен најмање један војник. Недалеко одатле погинула су још четири војника када су побуњеници напали њихово возило.

У петак су у Сирији погинуле 142 особе - 88 цивила, 32 војника и 22 побуњеника, наводи Опсерваторија.

Према сиријској опозицији, више од 27.000 људи, углавном цивила, погинуло је у 18-месечној побуни у Сирији, која је почела мирним уличним протестима који су изазвали војну реакцију а земља после утонула у грађански рат.

Упркос позивима Асаду да оде с власти, западне земље су опрезне с наоружавањем различитих побуњеничких група, наводи Ројтерс.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи