Читај ми!

Јапанци на улици

После антијапанских протеста у Кини, више стотина Јапанаца демонстрирало испред амбасаде Кине у Токију. Демонстранти Кину називали бруталном и фашистичком државом.

Више стотина Јапанаца одржало је у Токију испред амбасаде Кине демонстрације као реакцију на антијапанске протесте у Кини у којима су неколико дана раније разбијане поједине јапанске радње и фабрике.

Око 800 демонстраната носило је јапанске заставе док су шетали центром Токија, а Кину називали бруталном и фашистичком државом.

"Никада нећемо подлећи кинеским војним претњама", узвикивали су они док су ходали испред кинеске амбасаде у области Ропонђи, јавио је АФП.

Они су критиковали антијапанске демонстрације у Кини које су на моменте биле насилне, а у којима је учествовало неколико хиљада Кинеза прошле седмице, због чега су јапански ресторани и фабрике у Кини из предострожности на кратко били затворени да би избегли да буду мета демонстраната.

"Ми се понекад изнервирамо, али не разбијамо продавнице као они у Кини", рекао је један од демостранта, обучен у камуфлажну униформу.

Демонстрације су уследиле након што је Јапан купио острва у Источном кинеском мору, а на која полажу право и Кина и Јапан.

Заоштравања у дипломатском спору око ненастањених острва, која зову Диаоју у Кини и Сенкаку у Јапану, изазвала су масовне протесте у Кини и подигла тензије на мору пошто су се кинески бродови приближили водама које Токио сматра својима.

Јапанско-кинески односи дуго су били оптерећени кинеских горким сећањима на јапанску војну агресију и окупацију од 1930-тих до 1945, а данас територијалним спором у Источном кинеском мору, где се верује да се налазе велика налазишта нафте и гаса.

Нови протести су уследили у уторак на годишњицу јапанске окупације Манџурије 1931. године која сваке године изазива болна сећања на тежак период окупације земље и милионске жртве, што је само повећало незадовољство поступком Токија око спорних острва и по тврдњама Кинеза показало да Јапан не одустаје од својих милитаристичких циљева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи