Читај ми!

Признање о злостављању деце

Католичка црква у аустралијској држави Викторији потврдила да су њени свештеници сексуално злостављали више од 600 деце од тридесетих година прошлог века.

Римокатоличка црква у аустралијској држави Викторија потврдила је да су њени свештеници од 1930-их година сексуално злостављали више од 600 деце.

Како је пренео Би-Би-Си, ти подаци су наведени у документу које је црква поднела у оквиру парламентарне истраге случајева злостављања деце.

Надбискуп у Мелбурну Денис Харт изјавио је да су подаци "ужасавајући и поражавајући", као и да ће сарађивати с истрагом како би се помогло жртвама.

Активисти који су укључени у разоткривање тих инцидената кажу да би прави број жртава злостављања могао да буде и до 10.000 само у Викторији, али да су многи случајеви остали непријављени.

Црква је навела да се 620 случајева десило током претходних 80 година, а да је највећи број био између 1960. и 1980-их година. У току је истрага још 45 случајева.

Злостављање деце у римокатоличким црквама у Аустралији је постао велики проблем претходних година, а папа Бенедикт Шеснаест се током посете Аустралији 2008. састао са жртвама и јавно се извинио за злостављања.

Аустралијска група за пружање помоћи жртвама злостављања "Прекршени ритуали" добила је на хиљаде пријава случајева злостављања откако је отворила националну телефонску линију 1993. године, а захваљујући томе осуђено је преко 100 свештеника.

Жртве и њихове породице поздрављају сваку казну изречену свештеницима, али сматрају да одговорност за оно што се дешавало мора да сноси Католичка црква.

Поједине жртве злостављања раније су чак оптужиле Католичку цркву у Аустралији да кочи исплате новчаних надокнада жртвама, као и да покушава да прикрије поједине случајеве.

Римокатоличку цркву широм света протеклих година потресају бројни скандали везани за сексуално злостављање деце, а велики број ових случајева догодио се пре више деценија.

Откривено је да су у случајеве педофилије биле умешане хиљаде свештеника и да су њихове старешине често покушавале да ове скандале заташкају.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи