Читај ми!

Награда за мир групи “Пуси Рајот”

Удовица Џона Ленона, Јоко Оно уручила своју награду за мир названу "ЛенонОно", супругу једне од три чланице руске панк групе "Пуси Рајот", које издржавају казну затвора од две године.

Јоко Оно,удовица Џона Ленона уручила је своју награду за мир названу "ЛенонОно" супругу једне од три чланице руске панк групе "Пуси Рајот", које издржавају казну затвора од две године.

Награду је Оно уручила Пјотру Верзилову, супругу Нађе Толокоњикове, која је са Маријом Аљохином и Јекатерином Самуцевич осуђена 17. августа за хулиганство, јер су у фебруару храму Христа Спаситеља у Москви извеле перформанс у оквиру којег су отпевале песму "Богородице, Путина прогони".

"Ужасно је што су те три девојке затворене, а нису ништа лоше урадиле, а само су само залагале за слободу говора", рекла је Јоко Оно на церемонији у Њујоркуи додала да ће радити на томе да одмах буду ослобођене.

Верзилов, који је у Њујорк дошао са њиховом четворогодишњом ћерком захвалио је Јоко Оно и рекао да ће ова награда повећати међународни притисак на руске власти да пусте затворене чланице групе.

Директорка америчког огранка организације "Амнести интернешнал" која је била присутна на церемонији, Сузан Носел рекла је да је Амнести прогласио три чланице групе затвореницама савести и да су поносни да се боре заједно са њима.

Случај "Пуси Рајот" изазвао је талас протеста широм света и позива бројних утицајних личности за ослобађање чланица групе.

Тако се за њихово ослобађање у Вашингтону заложила и Аунг Сан Су Ћи, добитница Нобелове награде за мир и лидерка опозиције у Мјанмару.

Јоко Оно је награду за мир "ЛенонОно" увела 2002. године у знак сећања на активизам њеног супруга Џона Ленона. Награда се додељује сваке две године особама које раде за мир у свету.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи