Читај ми!

"Фоке" против књиге о Бин Ладену

Командант америчких "Фока" изјавио да делови књиге бившег специјалца Мета Бисонета, који је учествовао у акцији у којој је убијен Осама бин Ладен, могу да угрозе тајне операције америчке војске. Пентагон делове књиге прогласио "осетљивим и поверљивим", наводећи да могу непријатељу да обезбеде увид у тајне операције.

У књизи о убиству вође Ал Каиде Осаме бин Ладена, бивши припадник морнаричких "Фока", специјалних јединица армије САД, изнео је "осетљиве и поверљиве" информације, објавио је Пентагон.

Портпарол Пентагона Џорџ Литл није после званичне анализе књиге рекао каква би могла бити штета од открића изнетих у делу "Нема лаког дана" (No Easy Day) Мета Бисонета, и одбио је да укаже на делове са материјалом који би могао да се сматра поверљивим.

Адмирал Шон Пибус, који предводи Команду специјалних снага ратне морнарице САД, рекао је да неки детаљи у књизи Бисонета, који ју је написао под псеудонимом Марк Овен, могу да непријатељу обезбеде "опасне увиде" у тајне операције америчке војске.

Пибус је, у обраћању својим снагама, рекао да откривање детаља о мисији и продавање других информација о обуци и операцијама "Фока" доводи војнике и њихове породице у опасност.

Бисонет, који је и сам учествовао у акцији, у књизи је написао да су "Фоке" спазиле Бин Ладена на врху мрачног ходника у његовој кући у Аботабаду, у Пакистану, и пуцали му у главу, иако нису могли да кажу да ли је вођа Ал Каиде био наоружан.

Амерички званичници рекли су, пак, да су "Фоке" устрелиле Бин Ладена пошто се вратио у спаваћу собу, јер су помислиле да ће из ње узети оружје.

Литл је навео да је од аутора тражено да књигу пре објављивања проследи Пентагону, како би се утврдило да ли садржи потенцијално опасне информације. Он је додао да Пентагон и даље разматра правне опције против Бисонета, али је навео да се не разматрају кораци како би се спречила продаја књиге у америчким касарнама.

Адвокат Мета Бисонета оспорио је да је аутор био правно обавезан да књигу, пре објављивања, достави Пентагону на увид.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи