Читај ми!

Ратно решење кризе у Сирији

Серија бомбашких напада у Дамаску. У бомбардовању Ел Баба, у провинцији Алеп, погинуло 18 људи, укључујући шест жена и двоје деце. Сиријска војска запленила велику количину наоружања и муниције у Алепу.

20.25 - Устаници траже оружје од Запада. Захтев уследио после серије извештаја да су побуњеници око Алепа већ добили "стингере" и противтенковске пројектиле. 

17.37 - Израелска метода. Асадове снаге оптужене да багерима уништавају куће које припадају породицама опозиционара у Дамаску, али и другим градовима Сирије.

15.46 - Више од 1.600 жртава сукоба у Сирији за последњих недељу дана, тврди УНХЦР. 

14.08 - Дипломатски напори да се оконча рат у Сирији су немогућа мисија, рекао изасланик УН и Арапске лиге Лахдар Брахими. "Знам колико је тешко, скоро немогуће", рекао је Брахими. 

12.40 - Нова експлозија аутомобила бомбе у Дамаску, има повређених. У протеклих неколико дана, најмање четири оваква напада у сиријској престоници. 

12.10 - У сукобима у Сирији током августа убијено око 5.000 људи. 

Најмање 18 људи, укључујући шест жена и двоје деце, погинуло је данас у ваздушном нападу сиријских снага безбедности на град Ел Баб у северној провинцији Алеп.

"Међу жртвама су један дечак и девојчица", рекао је директор сиријске Опсерваторије за људска права Рами Абдел Рахман додајући да су они погинули у бомбардовању зграде у којој су пронашли уточиште.

Ваздушни удар на Ел Баб уследио је после серије напада режимских снага на градове и села у тој провинцији, у настојању да прекину линије којима се побуњеници снабдевају у Алепу.

Сиријска војска извела је нападе и на неколико четврти у граду Алепу, више од шест седмица пошто је председник Башар ел Асад најавио да ће се за економску престоницу земље водити "битка над биткама".

Државна агенција Сана пренела је да је војска запленила велику количину наоружања и муниције од побуњеника у Алепу, пренео је АФП. Војска је, такође, уништила одређени број камионета опремљених пушкомитраљезима у четврти Кафр ел Хамра, на северном уласку у Алеп.

Уницеф је раније саопштио да је само током прошле седмице убијено 1.600 људи, што је највећи седмодневни биланс жртава од почетка крвопролића. Према подацима добијених на основу разговора са активистима и очевицима убистава, Уницеф је навео да међу страдалима има и деце.

"Током прошлог месеца било је масовних убистава, а режим је наставио опсежне операције како би угушио побуну", изјавио је активиста Омар Идилби из Локалног координационог комитета.

Кључни преокрет десио се у августу кад су Асадове снаге, први пут од почетка крвопролића, почеле да изводе ваздушне ударе. Према Опсерваторији, више од 26.000 људи је убијено у сукобима у Сирији од марта прошле године.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи