Читај ми!

Рехабилитација "вештица" у Немачкој

Поводом 1.000 година од оснивања надбискупије у Бамбергу у Баварској, тамошњи надбискуп Лудвиг Шик прогласио ништавним све осуде "вештица" и обећао да се такви процеси више никада неће поновити.

Надбискуп Бамберга у Баварској је, поводом обележавања хиљадугодишњице оснивања надбискупије, прогласио ништавним све осуде "вештица" на територији своје дијецезе.

"Процеси који су вођени, са нашег данашњег становишта права, представљају неправду. Жртвама и њиховим породицама десила се грозна несрећа", саопштио је надбискуп Лудвиг Шик, преноси Верска информативна агенција.

Он подсећа на то да је још 2007. године молио јавност за опроштај због просеца такве врсте. Надбискуп обећава да се такви процеси "више никада неће поновити". "Као хришћани осуђујемо мучење и насиље, такође и смртну казну", истиче он.

Том темом грађани Бамберга се последњих недеља интензивно баве и од цркве захтевају јавно извињење. Градска управа припрема за октобар серију предавања и конференција о "феномену процеса против вештица".

Највише процеса у Бамбергу вођено је у 17. веку, у три таласа. Укупно је осуђено 816 "вештица", а било је и више случаја "вештаца", који су "у савезу са ђаволом" чинили зло.

Иначе, прогањање "вештица" је веома стара појава у Европи, чија кулминација наступа након 15. века, посебно у средњој Европи – Немачкој, Пољској, Швајцарској, Холандији, Енглеској, Шкотској, док је таквих процеса у Италији и Шпанији било незнатно. Ни хришћански Исток, такође Балкан, нису били поштеђени тога, мада у знатно мањем броју.

За историчаре први потврђен случај суђења "вештицама" десио се у Тулузу 1275. године. Они сматрају да је вођено 50.000 до 100.000 процеса, а да ретко који није завршен осудом.

Док су већину осуђених чиниле жене, на северу Европе (Финска, Исланд), удео мушкараца је око 90 посто. Последњи случај осуде "вештице" у Немачкој био је 1775. године.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи