Читај ми!

Асадова освета, устаници побегли из Мидана

Главно побуњеничко упориште у Дамаску, предграђе Мидан, поново је под контролом сиријске војске. Побуњеници, који су током ноћи заузели неколико граничних прелаза према Ираку и Турској, кажу да је у питању тактичко повлачење. У Савету безбедности УН једногласно прихваћено продужење мандата посматрачке мисије.

01.06 - Око 300 мртвих у сукобима у Сирији и последња 24 часа. Нови црни рекорд грађанског рата у тој држави. 

17.10 - Савет безбедности УН продужио мандат посматрачке мисије у Сирији на 30 дана.

16.03 - Сиријски генерал и још 20 официра пребегли у Турску. До сада Асада напустила 22 генерала. У Турској до сада 43.000 избеглица из Сирије. 

15.40 - У Алепу у току жестоке борбе сиријске војске и побуњеника. 

13.13 - Велика експлозија у Дамаску, јавља дописник телевизије Раша тудеј. 

13.08 - Сиријска војска истерала устанике са граничног прелаза Баб ал Хава, који су неколико сати контролисали побуњеници. 

12.32 - У току су припреме за евакуацију српских држављана из Сирије.

11.58 - Шеф сиријске службе безбедности Хишам Иктиар преминуо је од повреда задобијених у бомбашком нападу у среду. 

Сиријска војска је повратила контролу над Миданом, предграђем Дамаска, које је било главно упориште упориште побуњеника у главном граду те земље, јавила је државна телевизија, а потврдила сиријска опозиција.

Организација Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да су трупе режима праћене тенковима ушле у Мидан.

Побуњенички команданти кажу да су се њихове снаге "тактички повукле" из Мидана да би, после пет дана интензивне борбе, "поштедели цивиле" артиљеријског бомбардовања.

У Мидану и још неким четвртима Дамаска су сада већ праве ратне зоне, а борбе су најжешће од како је пре 17 месеци избила побуна.

Због окршаја владиних трупа и побуњеника, хиљаде Сиријаца су јуче побегле у суседни Либан.

Са друге стране, снаге сиријске опозиције освојиле су синоћ и рано јутрос, како наводе ирачки званичници, све граничне прелазе са Ираком, као и један прелаз са Турском, пошто су се са прелаза Баб ал Хава, после неколико сати, повукли.

Главни прелаз Абу Камал на Еуфрату на истоку под контролом је побуњеника, који су, после жестоких сукоба са сиријском војском, успели касно синоћ да га освоје. Више од 20 сиријских војника и њихов командант убијени су када је нападнут један удаљени војни пункт на крајњем североистоку земље.

Ирачка влада је запретила да ће затворити своју страну границе, а један званичник владе из Багдада рекао је за агенцију Ројтерс да је прелаз Абу Камал већ затворен.

На граници са Турском побуњеници контролишу прелаз Џараблус.

Побуњеници данима воде офанзиву за главни град Дамаск, а насиље је кулминирало у среду када су у самоубилачком нападу у центру града убијена три висока сиријска званичника, међу којима и Асадов зет, Асеф Шавкат и министар одбране Дауд Рауха.

Цео дан после напада Асад се није оглашавао, да би се јуче појавио на полагању заклетве новог министра одбране, генерала Фахда Џасима ел Фурајџа.

После самоубилачког напада у среду, влада је довукла нова оклопна возила близу Дамаска, а бомбардовала је и Замалку, источно предграђе главног града. Сиријска опсерваторија за људска права навела је да је јуче широм земље убијено 250 људи.

Продужен мандат посматрачке мисије

Истовремено, Савет безбедност Уједињених Нација једногласно је одлучио да се мандат посматрачке мисије у Сирији продужи на 30 дана.

Русија је раније саопштила да ће уложити вето на резолуцију коју је предложила Велика Британија, али је, заједно са 14 других чланица Савета безбедности, подржала измењени текст резолуције.

Уколико генерални секретар УН Бан Кимун и Савет потврде да је прекинута употреба тешког наоружања и смањен ниво насиља, манадат мисије би могао да се продужи. 

Нову резолуцију и САД и Британија су назвале последњом шансом за посматраче.

Мандат мисије у којој је ангажовано 300 посматрача истицао је данас.

Москва је претходно подржавала резолуцију коју је предложио Пакистан, а којом би мисија била продужена 45 дана, с могућношћу поновног продужења.

Русија и Кина јуче су поново блокирале резолуцију Савета безбедности УН којом би се увеле санкције Дамаску и захтевало од сиријске војске да из градова извуче све тенкове и тешко наоружање.

Према резолуцији, Сирији би биле уведене санкције, уколико не би повукла тешко наоружање и војнике из насељених области.

Иако се у самом тексту резолуције директно не спомиње војна интервенција, она би била могућа и у складу са Поглављем 7 Повеље УН, које дозвољава евентуалну употребу војне силе.

Кина и Русија се оштро противе везивању текста резолуције са Поглављем 7, односно било каквој употреби силе за решење конфликта у Сирији.

После јучерашњег гласања у УН, САД, Британија и Француска су саопштиле да је светска организација изневерила народ Сирије, док је шеф британске дипломатије Вилијам Хејг осудио руски и кинески вето као "неопростив и неодржив".

Бан Кимун: Разочаран сам неуспехом

Генерални секретар УН Бан Кимун рекао је после гласања да је дубоко разочаран тиме што Савет безбедности УН није успео да донесе одлуку по питању ситуације у Сирији.

"Дубоко сам разочаран неуспехом Савета безбедности данас по питању ситуације у Сирији. Очекивао сам да ћемо заједно са међународном заједницом, уједињени, послати снажну и јединствену поруку за спасавање људских живота", рекао је Бан по доласку у Словенију, после посете Кини.

"Знам да сви светски лидери вредно раде у овом тренутку", навео је Бан, додајући да је сада на чланицама Савета безбедности да одлуче о будућности посматрачке мисије УН у Сирији, која је остала неизвесна због неусвајања резолуције, а чији мандат истиче сутра.

"Наравно да је на сукобљеним странама, владиним и опозиционим, да зауставе насиље. Апелујем да сукоби престану, да народ Сирије дође до политичког решења", навео је Бан и додао да ће наставити разговоре о Сирији са чланицама Савета безбедности.

Портпарол Беле куће Џеј Карни рекао је новинарима да су Русија и Кина себе ставиле "на погрешну страну историје" и "погрешну страну у односу на сиријски народ".

Према његовим речима, исход јучерашњег гласања у Савету безбедности УН је "за жаљење".

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи