Читај ми!

Јапан, дуг пут до сигурности

Почело пробно уклањање огромних количина нуклеарног горива са врха оштећених реактора у Фукушими. Процес ће трајати скоро четири деценије, процењују стручњаци. Становништво још увек у страху од евентуалног снажног земљотреса који би могао да докрајчи оштећени Реактор 4, који носи велику количину истрошеног и неупотребљеног горива.

Токијска електропривреда (ТЕПКО) почела је са пробним уклањањем шипки са нуклеарним горивом које се налазе у базену постављеном на врху реактора број 4 тешко оштећење нуклеарне централе "Фукушима 1". На врху тог, у прошлогодишњем земљотресу оштећеног, реактора налази се чак 1.350 шипки од којих 204 још увек није искоришћено.

Досадашњи рад у централи имао је за циљ хлађење, односно зауздавање оштећених реактора, роботизацију дизалица и мерних инструмената, рашчишћавање рушевина и обнављање напајања струјом.

Први покушај уклањања горива почетак је нове, конкретније фазе у затварању "Фукушиме 1". Међутим, рад на уклањању углавном истрошеног, али још увек врло радиоактивног горива и на демонтирању свих реактора у "Фукушими 1" потрајаће чак четири деценије, процењују стручњаци.

У базенима на крововима реактора налази се истрошено гориво које ту одлагано шест до седам година, па је укупна количина горива која је ту наталожена далеко већа од оне која се у тренутку наиласка цунамија налазила у унутрашњости реактора.

Реактор број 4 претрпео је највећа структурна оштећења услед земљотреса 11. марта прошле године који је, у свом епицентру испод дна Пацифичког океана на неколико десетина километара од префектуре Фукушима, имао снагу од девет степени Рихтерове скале.

Због тога, тај реактор је прошле године споља подупрет, а ове године извршен је и тест његове издржљивости. Резултати тог испитивања говоре да би поменути реактор могао да поднесе земљотрес од нешто више од шест степени на јапанској скали од седам подеока која служи за мерење ефеката које сеизмички удари имају на површини земље.

Јапанска јавност, међутим, и даље није уверена у безбедност овог реактора због општег неповерења које влада у информације које даје Токијска електропривреда, власник проблематичне нуклеарне централе у префектури Фукушима.

У Јапану стога и даље влада забринутост да би следећи разорни земљотрес могао да уништи Реактор 4 и његов базен са горивом и проузрокује још већу несрећу од оне која се догодила прошле године, па грађанство у појасу од неколико стотина километара око централе и даље не спава сасвим мирно иако су свих шест, укључујући ту и четири оштећена, реактора ове централе угашени.

Огромна количина горива која је одлагана на кровове реактора у "Фукушими 1" и висок ниво радијације у Реакторима 1, 2 и 3 у којима је дошло до топљења горива и изливања радијације након наиласка великог цунамија, постављају пред раднике који раде на санирању последица нуклеарне несреће велике задатке за чије ће решење требати 30 до 40 година.

Најакутнији проблем је непостајање постројења за коначно одлагање нуклеарног горива које ће у наредним годинама бити постепено уклањано. На извесно време, шипке са горивом које буду скинуте са кровова реактора биће одлагане у одвојени базен у кругу централе, где ће чекати одлуку владе о томе шта са њима чинити.

Са обзиром да је реч о вишедеценијском послу, Јапан се суочава и са проблемом образовања људи који ће у ближој и даљој будућности преузети старање над нуклеарном централом. Јапански коментатори упозоравају да је драмтично пао упис студената на катедре факултета који образују људство за рад са нуклеарном енергијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи