Читај ми!

Јапан, годину дана после

Годину дана после катастрофалног земљотреса, цунамија и радијације из атомске централе "Фукушима" Јапан још зацељује ране. Широм земље у 14.46 по локалном времену, када се догодио земљотрес, одржане комеморације за око 20.000 жртава.

Јапан је обележио годину дана од највеће катастрофе која је, после Другог светског рата, погодила ту земљу. Снажан земљотрес праћен цунамијем и хаваријом у нуклеарки Фукушима - однео је 20.000 живота, а хиљаде људи је нестало. Годину дана после, Јапан још зацељује ране, а "Фукушима" је један од највећих страхова Јапанаца.

Комеморација је одржана у три североисточне префектуре најтеже погођене - Ивате, Мијаги и Фукушима, а минутом ћутања помен жртвама је одржан и у престоници и широм земље тачно у 14.46 сати по локалном времену.

Цар Акихито, који се опоравља од операције на срцу, присуствовао је комеморацији Владе Јапана у Народном позоришту у Токију заједно са премијером Јошихико Нодом и родбином која је изгубила своје чланове породице у тој природној катастрофи.

"Многи проблеми су пред нама у обнови разрушеног. Сви треба да помогнемо да се ситуација поправи", рекао је јапански цар.

Премијер Јапана Јошихико Нода рекао је да ће период интензивне обнове земље трајати пет година, а да је циљ да за десет година у потпуности обнове Јапан.

"Ова прва година је само почетни, велики корак, на дугом путу опоравка", рекао је Нода.

Представници компаније Тепко, у чијем је власништву нуклеарка у Фукушими, још једном су се извинили грађанима за изазивање најтежег нуклеарног акцидента после Чернобила.

Међутим, испред зграде Токијске електропривреде, протестовало је на стотине људи, који оптужују компанију за пропусте због којих радијација још цури из рушевина нуклеарке.

Годину дана након катастрофе, у настрадалим подручјима и даље је стотине хиљада људи расељено и влада велика незапосленост.

Други делови Јапана под све већим економским притиском због повећања цена струје, пореза и по привреду штетних рестрикција, али влада уверење да је држава способна да преброди ову велику кризу.

У настрадалим подручјима су рашчишћене рушевине, прокрчена саобраћајна мрежа и обновљена производња у већим фирмама које су битне за привреду Јапана у целини.

Међутим, изградња порушених насеља још увек није почела због тешкоћа у техничкој припреми и откупу земљишта, а у префектури Фукушима и због потребе за темељном деконтаминацијом.

Зато више од 300.000 оних чији су домови разрушени у налету цунамија или су се евакуисали због страха од радијације још увек живе расељени, код својих рођака или у привременим монтажним објектима. Неколико десетина хиљада људи још увек живи у својим оштећеним домовима.

Разрушена насеља требало би да буду поново изграђена на брдима, прекривеним шумама у залеђу обале, како би се избегла опасност од неког будућег цунамија, али и зато што је земљиште у обалском појасу сада растресено и порозно, па га плиме редовно натапају морском водом.

Нове технике за деконтаминацију

Мада је деконтаминација још увек спорадична и спора, охрабрују вести о томе да су више јапанских универзитета и компанија Тошиба, један од два јапанска произвођача нуклеарних реактора, развили неколико нових хемијских и ласерских техника за уклањање радиоактивних супстанци, од којих неке имају ефикасност од преко 95 посто.

До сада деконтаминцаија је обављана углавном у школама у префектури Фукушима и то на наједноставнији начин стругањем површинског слоја земљишта и прањем зидова и асфалтних површина снажним цревима уз употребу великог броја радника.

Нове, веома скупе машине, требало би да обезбеде темељнију и бржу деконтаминацију и тако у целини убрзају обнову.

Домаћи политичари и коментатори оцењују да ће технолошке иновације и очекивано постепено прихватање становништва потребе да један број реактора буде поново укључен у мрежу, омогућити Јапану да убрза обнову и избегне економску провалију из које нема повратка.

"Црни петак" који је потресао свет 

Тог црног петка, тутњава је најавила катаклизму, која је потресла јапанску нацију и свет. Земљотрес магнитуде 9,3 степена Рихтерове скале, или снаге 100.000 атомских бомби бачених на Хирошиму - погодио је североисточни део земље и покренуо цунами и највећу нуклеарну кризу у свету, после Чернобиља.

Плимни талас, висок и до 40 метара, запљуснуо је 500 квадратних километара јапанског копна и однео хиљаде живота.

Преплављено је нуклеарно постројење "Фукушима", на обали Пацифика. И ту почиње највећа ноћна мора Јапанаца.

Радијација у зони од 30 километара око нуклеарке, достиже 100 микросиверта, вишеструко више од дозвољење. Од 140.000 евакуисаних породица, многи су се вратили. Неки имају здравствене проблеме.

Код многе деце јавља се крварење из носа, упала грла, дијареја. После лечења, симптоми се кратко повуку, па се врате. Радијација се из затворене нуклеарке још шири, али влада каже - много мање него пре годину дана.

"Ниво цезијума је смањен. Цурење радиоактивних материјала није забрињавајуће", каже Норијуки Шиката портпоарол владе Јапана.

"Најскупља"  природна катастрофа

Заједницама у Јапану које су уништене у прошлогодишњем земљотресу и цунамију требаће године док се не обнове, а преко 125.000 расељених породица још дуго ће остати у привременим домовима пре него што се врате на своја уништена огњишта.

"Оно што је урађено за годину дана је невероватно, али земља и даље остаје далеко од оног где треба да буде да би се погођени катастрофом осећали да су им животи поново враћени", оценио је менаџер Међународног Црвеног крста Патрик Фулер.

Он сматра да ће процес обнове и ревитализације економије трајати годинама. Обнова је отежана оним што се десило у нуклеарној електричној централи "Фукушима Даићи" када су реактори почели да се топе и радијација отишла у ваздух и море.

Светска банка и друге институције су процениле да економска штета од тих катастрофа износи најмање 210 милијарди долара. Сматра се да је реч о ''најскупљој" природној катастрофи у историји.

Мање нуклеарне енергије

У међувремену Јапан се определио и за смањивање зависности од нуклеарне енергије путем већег коришћења природног гаса, соларне и енергије ветра.

Више од 160.000 странаца напустило је Јапан након земљотреса и цунамија.

Влада је крајем септембра предложила продају државног удела у произвођачу дуванских производа "Џапан Тобако", а остварена средства би се усмерила у обнову економије после земљотреса и цунамија.

Приватизација 50,01 одсто државних акција те компаније могло би да донесе до 24 милијарде долара, а дошло је и до повећања пореза.

Страх од радиоактивне контаминације се веома брзо проширио светом па су Кина, Вијетнам, али и Аустралија, Канада, Немачка, Француска, Британија, Холандија, САД и друге земље обуставиле увоз хране из крајева најближих Фукушими или су појачале контролу млека, свежег воћа и поврћа.

Група научника института за истраживање земљотреса саопштила је да се у шест месеци након земљотреса, број умеренених потреса јачине три или више степени у токијској области повећао на 343, у односу на 47 у претходном полугодишњем периоду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи