Читај ми!

Асад не попушта ни пред Ананом

Шеснаест побуњеника и четири војника сиријске војске погинуло у жестоким сукобима који се воде у сиријској провинцији Идлиб, тврде опозициони активисти. Истовремено, специјални изасланик УН за Сирију Кофи Анан у Дамаску разговара са председником Башаром ел Асадом.

Према извештајима агенција, елитне јединице сиријске војске воде жестоку борбу против побуњеника код неколико градова у северозападној провинцији Идлиб, на граници с Турском. Активисти сиријске невладине организације за заштиту људских права тврде да је у тој провинцији погинуло 16 побуњеника и четири војника.

"У заседи близу града Џиср ал Шугура убијено је 16 бораца из група дезертера док су ишли ка главном граду Идлибу да се боре против регуларне војске", рекао је за АФП Рами Абдел Рахман, челник сиријске организације за поштовање људских права са седиштем у Великој Британији.

Та организација, такође тврди да су четири војника убијена а петорица ухваћена у одвојеном сукобу у Идлибу.

Убијена су четири војника и тројица рањена у нападу групе одметника на војни конвој близу Бдама у области Џиср ал-Шугура. Одметници су ухватили још пет војника", наводи опозиција.

Жестоке борбе воде око градова Ериха, Саракиб и Марат Наман, који се налазе на главним путевима који повезују приобаље и централне области Сирије са њеним главним градом на северу, Алепом, јавља Итар-тас.

У Идлибу војска гранатира из тенкова позиције побуњеника које подржава опозиција базирана у Турској, а становништво напушта градске четврти у којима се воде борбе.

Операција чишћења спроводи се у планинској области Џебел ел-Завија, главном упоришту побуњеника Сиријске слободне армије, а борци у низу места пружају жесток отпор.

Њихов командир Ријад Асад рекао је за Ал џазиру да су побуњеници успели да униште шест тенкова и оборе један хеликоптер, као и да је најмање 30 сиријских војника, учесника операције, прешло на страну опозиције.

Сиријска државна телевизија те информације не потврђује, извештавајући о сукобима у Идлибу и суседној провинцији Хама.

Кофи Анан, заједнички представник генералног секретара Уједињених нација и Арапске лиге за Сирију допутовао је у главни град те земље, Дамаск, у посредничку мисију, где разговара са председником Башаром ел Асадом.

Асад је рекао Анану да је његова земља спремна на "свако поштено настојање" да се окончају немири који трају већ годину дана, али је истовремено окривио "терористичке групе" које блокирају решење у Сирији.

"Ниједан политички дијалог или активност не могу успети док има наоружаних терористичких група које делују и шире хаос и нестабилност", истакао је Асад током сусрета у Дамаску.

Очекује се да ће бивши генерални секретар УН покушати да договори прекид ратних активности између владиних снага и бораца тзв. Слободне сиријске армије, која тражи свргавање режима сиријског председника Башара ел Асада.

Агенција Ројтерс наводи да ће се Анан срести са Асадом "ради притиска за постизање политичког решења за годину дана дуге немире у Сирији и њихово гушење у крви у комe је хиљаде људи убијено".

Уочи пута у Дамаск, Анан је разговарао са генералним секретаром Арапске лиге Набилом ал Арабијем, после чега су се оба политичара категорички успротивила страном војном мешању у ситуацију са Сиријом и понављању "либијског сценарија", преносе РИА Новости.

Бивши генерални секретар УН је саопштио да намерава да постигне прекид ватре у Сирији и организовање допремања хуманитарне помоћи у страдале области, наглашавајући да ће сви његови напори бити усмерени на достизање решења прихватљивог за сиријски народ путем преговора власти и опозиције.

Опозиција у Сирији одбацила је јуче Ананов позив да прихвати дијалог са режимом председника Башара ел Асада, како би се окончало једногодишње насиље у коме је убијено седам и по хиљада људи.

Представници опозиције поручили су да су разочарани, тврдећи да нема политичког решења, без војног притиска на режим председника Асада. Другачије мисле Русија и Кина, које сматрају да мирно решење кризе у Сирији нема алтернативу.

Споразум у пет тачака

Арапска лиига и Русија постигле споразум о Сирији у пет тачака којим се, пре свега, тражи обустава насиља у тој земљи и изражава противљење страној интервенцији.

На састанку у Каиру, представници арапских нација и руска делегација коју је предводио министар спољних послова Сергеј Лавров закључили су да је неопходан непристрасни мониторинг ситуације у Сирији, да је потребно омогућити доставу хуманитарне помоћи и подржати изасланика Кофија Анана, преноси Ројтерс.

Шеф руске дипломатије, како извештавају руске агенције, иза затворених врата у једном каирском хотелу срео са Кофијем Ананом.

У Сирији већ годину дана трају антивладини протести, који су последњих месеци прерасли у огорчене оружане сукобе.

Свакодневно се извештава о погибијама и цивила и снага безбедности, а по подацима Уједињених нација, број жртава већ је премашио 7.500.

Сиријске власти тврде да је одговорност за насиље на нелегалним оружаним формацијама, које добијају подршку западних земаља, као и прозападних монархија у Персијском заливу, а да су "наоружани терористи" убили више од 2.000 војника и полицајаца.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи