Читај ми!

"Чишћење" Хомса

Насеље Баба Амр, кључно упориште побуњеника у Хомсу, по свој прилици биће ускоро мета великог напада сиријске војске. Режимске снаге желе да опозиционе борце што пре избаце из Хомса и тиме униште симбол побуне. Војска пронашла два километра дугачак тунел којим су се дотурале залихе у Хомс.

Сиријска војска напредује према насељу Баба Амр, кључном делу Хомса, где се око 100.000 људи налази заробљено. Град се већ трећу недељу заредом налази на мети артиљеријских оруђа снага Башара ел Асада.

Оклопне и пешадијске јединице желе да избаце побуњенике из појединих делова Хомса и тиме успоставе контролу над градом и симболом побуне против председника Асада.

Владине снаге посебну пажњу усмериле су протеклих дана на насеље Баба Амр, где живи око 100.000 људи.

Један од владиних званичника обећао је да ће поменуто насеље бити "очишћено" у наредних неколико сати.

Сиријска војска пронашла је тунел дугачак око два километра којим се оружје, лекови, храна и људи кријумчарили у Баба Амр. Још увек није познато да ли ће га тунел бити уништен.

Кофи Анан почиње мисију 

Специјални изасланик Уједињених нација Кофи Анан рекао је да ће ове седмице разговарати са генералним секретаром УН, лидером Арапске лиге и функционерима Русије о решавању кризе у Сирији.

Бивши генерални секретар УН ће до краја недеље разговарати са садашњим лидером светске организације Бан Кимуном, после чега путује у седиште Арапске лиге, саопштено је у Женеви.

 

У Каиру он ће разговарати са генералним секретаром те регионалне организације Набилом ел Арабијем, а посетиће и друге земље у региону, преноси агенција Ројтерс.

Специјални изасланик УН за Сирију Кофи Анан добио је позив из Москве, али још није саопштено када ће те консултације бити одржане.

Русија и Кина су недавно блокирале усвајање резолуције у Савету безбедности УН у којој се једнострано осуђује само режим Башара ел Асада.

 

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи