Читај ми!

Џихад против Асада

Велики број побуњеника и оружја из Ирака прелази границу са Сиријом како би помогли у борби против режима Башара ал Асада. Сиријска војска бомбардовала Хомс већ десети дан заредом. Погинуло најмање шесторо. Немачка канцеларка захтева нове међународне санкције према режиму у Сирији.

Оружје и побуњеници сунитске вероисповести у све већем броју долазе у Сирију из Ирака, што представља својеврсан одговор на потез сиријских власти протекле деценије, током које су огромне количине оружја и људства слате из Дамаска како би се помогла борба против америчких трупа у Ираку.

Побуна против Башара ал Асада дочекана је са одушевљењем у већински сунитским граничним регионима Анбар и Нинава, где веома јаке родбинске везе широм слабо брањене границе чине идеалан терен за илегално прелажење границе и кријумчарење оружја.

На све то треба додати чињеницу да је Ирак после инвазије 2003. године, због деловања Ал Каиде, сунитских исламиста, бораца повезаних са БААТ партијом, шитских милиција подржаних од Ирана, препун оружја.

Због тога ирачки званичници напомињу да све већи број сунитских побуњеника прелази границу како би се придружило Асадовим противницима, а кријумчари оружја жељни профита трљају руке пребацујући преко границе велике количине оружја кроз комерцијалне путеве.

Затварање прилива ирачких побуњеника и оружја у Сирију веома је тежак потез, пошто је граница у последњих десет година била веома активна. Поготову у периоду од 2004. до 2006. године када су преко границе пребациване велике количине оружја и помоћи из Сирије у Ирак.

"Мислимо да борци повезани са Ал Каидом и неким сунитским оружаним групама шаљу борце у Сирију да учествују у борбама", каже један од високих Багдадских званичника.

Подсећања ради вођа Ал Каиде Ајман ал Завахри је у недељу позвао све муслимане у Турској, Ираку, Либану и Јордану да помогну сиријским побуњеницима. Иако је Ал Каида у Ираку ослабљена, она и даље представља претњу, поготову одкад су америчке трупе напустиле земљу.

"Кријумчари оружја су последњих месеци веома активни, посебно одкад су се сукоби у Сирији појачали", истиче Хамид ал Хајес, вођа Анбар савета, племенског тела чија је Савха милиција помогла у борби против Ал Каиде протеклих година.

Хомс већ десет дана у паклу 

Најмање шест особа погинуло је у жестоком бомбардовању сиријског града Хомса, који је последњих десет дана непрекидно на удару снага режима Башара ел Асада, саопштила је сиријска опозиција.

Шест особа убијено је од јутрос у непрекидном бомбардовању четврти Баба Амр, наводи сиријска Опсерваторија за заштиту људских права.

"Бомбардовање Баба Амра, које је почело у зору, најинтензивније је у последњих пет дана. У просеку, на град сваког минута падају две ракете", рекао је Рами Абдел Рахман из те организације, позивајући се на изјаве очевидаца у Хомсу.

Хади Абдалах из "Савета за револуцију Хомса" рекао је Франс пресу да је "бомбардовање посебно интензивно, интензивније него претходних дана".

Према подацима Уједињених нација, више од 300 људи погинуло је од 4. фебруара у "неселективном нападу на цивилне области" у Хомсу, у офанзиви снага режима ради гушења побуне у граду познатом као "престоница револуције".

Бомбардовање је интензивирано у тренутку када је хуманитарна ситуација у граду изузетно тешка, наводе сведоци.

"Стање је трагично. Има трудних жена, срчаних болесника, дијабетичара и повређених које не успевамо да евакуишемо", казао је Абдалах и додао да се "последњих недељу дана мртви сахрањују у баштама, пошто се бомбардују и гробља".

Комесарка УН за људска права Нави Пилај рекла је јуче да је забринута да би сукоби у Сирији могли да прерасту у грађански рат и позвала Међународни суд правде да се позабави случајем сиријског председника Башара ел Асада.

Чланице Европске унија најавиле су нове мере за "зауздавање" сиријског режима.

Немачка канцеларка Ангела Меркел данас је у Берлину приликом састанка са генералним секретаром Арапске лиге Набил ел Арабијем захтевала нове међународне санкције према режиму у Сирији.

Она је, како преносе медији, рекла да Европска унија подржава чврсти став Арапске лиге према Сирији и да ће га ЕУ "и кроз друге, даље санкције подржавати".

Меркелова је, поводом Арапског пролећа, рекла да је ЕУ за тешњу сарадњу с Арапском лигом, док је Араби захтевао прекид насиља у Сирији.

"Оно што се у Сирији догађа мора престати", рекао је Араби, а немачки медији преносе да је у тој арапској земљи за годину дана протеста, према наводима опозиције, убијено око 6.000 људи.

Арапска лига је овог викенда захтевала слање мировних трупа УН у Сирију, што је Дамаск одбио уз образложење да је реч о мешању у унутрашње послове, подсећају немачки медији.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи