Читај ми!

Блиски сусрет у Ормузу

Блиски сусрет америчких и иранских бродова у Ормузу. На лето се може очекивати војни напад Запада на Иран, који би могао веома добро и да узврати, изјавио начелник Генералштаба руске армије Николај Макаров. Један Иранац извео бомбашки напад у центру Бангкока, ранио четири особе, а себи разнео ноге.

Начелник Генералштаба руске армије Николај Макаров оценио је да би ситуација у Ирану могла да ескалира до лета када се, како неки медији тумаче његову изјаву, може очекивати војни напад Запада.

Изјава руског генерала уследила је неколико сати пошто је амерички носач авиона Абрахам Линколн, други пут у последњих неколико седмица, прошао кроз Ормуз, док га је ирански патролни чамац пратио на свега километар удаљености. 

У водама око Ормуза тренутно се налази 12 британских и америчких ратних бродова, укључујући два носача авиона и две крстарице. 

Према извештају телевизијске станице "Раша тудеј", Макаров сматра да ће Запад извршити напад на Иран током лета, а то, наводно, потврђују информације до којих су дошле руске обавештајне службе.

"Иран је, наравно, болна тачка. Према томе, ако буде донета одлука о Ирану, она ће највероватније бити донета на лето", рекао је генерал Макаров, не помињући назив државе која би могла да на лето отпочне напад на Иран, већ је само означио Запад који упозорава на развој нуклеарног програма Техерана.

Макаров је истакао да Министарство одбране помно прати догађаје на Блиском истоку, а посебно у Ирану, из свог новог центра одбране, где у реалном времену пристижу све потребне информације.

Начелник Генералштаба руске армије нагласио је да, у случају војног напада на Ира, не искључује могућност више различитих сценарија, оценивши да би Иран могао "веома добро" да реагује и узврати напад на "агресорске земље".

Макаров је, такође, рекао да Русија прати ситуацију у Сирији и да "постоји покушај" да се тамо понови "либијски сценарио".

Бомбама на Бангкок

Само дан после бомбашких напада у Индији и Грузији, Иранци су "ударили" и на Тајланд. Један Иранац је у Бангкоку активирао бомбу у центру града и том приликом ранио четири особе, а себи разнео ноге.

Локални медији наводе да је реч о Саједу Мурабију. Наводно, Мураби је детонирао бомбу у својој кући коју је изнајмљивао са још двојицом Иранаца. После тога, покушао је да заустави такси. Када је таксиста одбио да га повезе, Мураби је га је гађао бомбом.

Прва експлозија догодила се око 14.20 по локалном времену. Полиција је кренула за њим, али Мураби није успео да их погоди другом бомбом, већ је разнео себи ноге.

Доктори у локалној болници саопштили су да је Иранцу десна нога ампутирана изнад колена због тежине повреде. Лева нога је од експлозије одлетела у оближње школско двориште, навели су тајландски медији.

Полиција је пронашла више експлозивних направа у кући Иранаца.

Портпарол израелског министарства иностраних послова Јигар Палмор рекао је данас у Јерусалиму да нема индиција да су напади у Бангкоку усмерени против Израела или Јевреја, али да се не може искључити ни та могућност.

Јуче је у Њу Делхију бомба подметнута под возило израелске амбасаде у Индији ранила четири особе, између осталих и супругу представника израелског министарства одбране у Њу Делхију.

Сличано, у Грузији је бомба подметнута под аутомобил израелске амбасаде, али је један Грузијац, запослен у амбасади, позвао полицију, па су грузијске власти извеле експлозију у контролисаним условима.

Израел је за те нападе оптужио Иран, док Иран те оптужбе одбацује.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи