Читај ми!

Деца убијена грешком

Група деце грешком убијена у ваздушном нападу у Авганистану, саопштиле Међународне безбедносне снаге за подршку. Авганистански председник Хамид Карзаи тражи свеобухвату истрагу.

Међународне безбедносне снаге за подршку (ИСАФ) саопштиле су да је "грешком" убијена група деце у ваздушном нападу, четири дана пошто је авганистански председник Хамид Карзаи предао извештај о погибији деце високој делегацији авганистанских званичника и парламентараца како би покренули свеобухватну истрагу о томе. 

Авганистански званичници показали су монструозне фотографије осам мртвих дечака, од којих је седам било узраста од шест до 14 година, а један је имао око 18 година.

Њих су убили авиони НАТО-а у двоструком нападу из ваздуха, док су чували овце по великом снегу сакупљени око ватре како би се огрејали, пренела је агенција Ројтерс.

Напад се десио у среду прошле недеље у близини села Гиава, у дистрикту Наџраб, у источној авганистанској провинцији Каписа, што је по ко зна који пут подигло тензије између авганистанске владе и НАТО-а који преводи међународне коалиционе снаге у Авганистану.

"У овом тренутку, по нашој процени, не можемо да потврдимо нити да негирамо с разумном сигурношћу, директну повезаност с ангажовањем авиона НАТО-а. Ипак, свака смрт невиних која се не повезује с оружаним сукобом је трагедија", рекао је портпарол ИСАФ-а, бригадни генерал Карстен Џејкобсон.

Уједињене нације су у фебруару саопштиле да је број цивила убијених и рањених у рату у Авганистану порастао за петину у односу на посматрану 2010. годину и да је регистровано 3.021 жртва у 2011, од којих је број цивилних жртава у ваздушним ударима повећан девет одсто, односно да је евидентирано 187 убијених Авганистанаца.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи