Читај ми!

Ал Каида "руши" Асада

Први човек Ал Каиде Ајман ал Завахри позвао муслимане из земаља које се граниче са Сиријом да помогну побуњеницима да сруше "канцероген" режим председника те земље Башара Асада. Арапска лига прекинула дипломатске односе са Асадом и одлучила да подржи побуњенике.

20.04 - Арапска лига затражила од Савета безбедности УН да у Сирију пошаље мировне снаге.

Вођа Ал Каиде Ајман ал Завахри позвао је муслимане из других земаља да подрже побуњенике у Сирији и упозорио их да у томе не могу да се ослоне на помоћ Запада.

Ал Завахри је у видео снимку позвао муслимане из Ирака, Јордана, Либана и Турске, земаља које се граниче са Сиријом, да се придруже побуни против Асадовог "канцерогеног режима".

У свом осмоминутном видео снимку Ал Завахри је рекао да за Асадов режим не преостаје ништа друго него уклонити га.

"Не ослањајте се на запад и на Турску, који су имали споразуме и узајамње договоре са овим режимом деценијама и само су га напустили када су приметили да слаби", рекао је Ал Завахри.

Он је позвао Сиријце да не прихвате помоћ Арапске лиге и "корумпираних влада" њених чланица.

Високи ирачки безбедносни званичник рекао је јуче агенцији АП да су обавештајни подаци у последња четири месеца показали да постоји проток бораца везаних за Ал Каиду из северног ирачког града Мосула ка Сирији.

Изјаве Ал Звахрија и ирачког званичника долазе после два самоубилачка напада на зграде безбедносних власти у Алепу, сиријском граду који је био релативно миран у 11-месечној побуни против Асадовог режима.

Нико за ове нападе није преузео одговорност, наводи АП, али подсећа да су они карактеристични за Ал Каиду.

Ал Завахри, који је рођен у Египту, преузео је вођство Ал Каиде после убистава Осаме бин Ладена у скровишту у Пакистану.

Арапска лига дигла руке од Асада

Арапска лига одлучила је да прекине све дипломатске везе са Сиријом и учврсти економске санкције, пренео је Ројтерс. Арапска лига позвала је на отварање комуникационих канала са сиријском опозицијом и понудила политичку и материјалну помоћ.

"Насиље над цивилима представља кршење међународног права. Извршиоци морају бити кажњени", наводи се у нацрту резолуције коју су одобрили министри чланица Арапске лиге.

Арапска лига одустала је од своје посматрачке и позвала на успостављање заједничке мировне мисије Лиге и Уједињених нација.

Власти Сирије "у потпуности" су одбациле резолуцију Арапске лиге, пренела је Ал Арабија.

Раније данас, шеф посматрачке мисије Арапске лиге у Сирији генерал Мухамед Ахмед Мустафа ел-Даби поднео је оставку.

У међувремену, у Дамаску је убијен генерал Иса ал Кули, шеф војне болнице и близак рођак некадашњег шефа једне од сиријских обавештајних служби.

Ал Кули је убијен у заседи тројице маскираних нападача, одмах пошто је искорачио из своје куће. То је био први атентат од почетка сукоба између власти и опозиције, али и прво убиство те врсте у последњих 30 година, односно од како је серију оваквих акција извело Муслиманско братство.

Ал Кули је школе завршио у Румунији и Француској, а његова породица већ је деценијама блиска са фамилијом Асад, махом због чињенице да припадају Алавитима.

Државна телевизија је јавила да је убиство генерала Ал Кулија тек једно у серији злочина усмерених против сиријских интелектуалаца, лекара и инжењера.

Атентат је уследио свега два дана после бомбашког напада у Алепу, у којем је убијено 26, а рањено скоро 250 особа.

Овакви бомбашки напади нису део традиције борбе за власт међу различитим групама у Сирији, па аналитичари сматрају да би експлозије у Алепу могле представљати почетак видљивијег присуства сунитских џихадиста из Ирака.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи